Blic

Dobili od države kuće, ali ne i struju

- P. V.

Dobiti novu kuću od države, ali živeti u takvoj kući dve decenije bez struje jer ona, iako sazidana, ne postoji na papiru, moguće je u valjevskom selu Prijezdić.

Pre tačno 20 godina, razorni zemljotres sa epicentrom na Maljenu teško je oštetio kuće Radovana Živkovića (50) i Milice Golubović (60) u Prijezdiću. Do te mere da su bile nebezbedne za život, pa ih je država u ubrzanoj obnovi srušila i Radovanu i Milici podigla dva nova, tipska stambena objekta, koji ni tada, kao ni 20 godina kasnije, nisu priključen­i na elektromre­žu.

- Pre 20 godina nisam ni znao da mi je nova kuća sagrađena bez dokumentac­ije, da nikada nije uknjižena i da, praktično, formalnopr­avno ne postoji, pa EPS nema nikakav osnov da je poveže na mrežu. Tako mi je na desetine puta odgovoreno u nadležnim institucij­ama, dok sam molio da dobijem struju, koju sam imao u staroj, srušenoj kući. Digao sam ruke od svega! Radim po ceo dan, uveče kad se vratim sredim se i legnem. Novu kuću koristim da prespavam, šta drugo bez struje da radim - priča Živković, koji je 2003. ostao bez posla i izdržava se od socijalne pomoći i malo ovaca i bašte.

Par kilometara dalje, u centru Prijezdića je ista kuća samice Milice Golubović. Oko dvorišta nove betonske bandere, razvučeni električni vodovi, ali struje u njenom domu nema.

- U staroj, srušenoj kući je bilo struje. Ali, kada je ona pala, a počela da se zida nova, radnici Elektrodis­tribucije su odneli strujomer. Kada sam se uselila u novu kuću rečeno mi je da mi je struja prvo isključena zbog duga, a da svakako neće biti uključena jer nove kuće nema u papirima - jada se Milica, koja se izdržava od socijalne pomoći od 10.000 dinara.

Pošto je stara i bolesna, sa minimalnim primanjima, Milici su meštani godinama pomagali i molili EPS da joj uključi struju, a komšinica Zorica Golubović čak je i platila deo njenog duga. Odgovor koji su dobijali uvek je bio isti - kuća papirološk­i ne postoji, pa nema zakonskog osnova da bude priključen­a na struju.

 ??  ?? kuĆa milice goluboviĆ ne postoji u papirima, pa eps ne može da je prikljuČi
kuĆa milice goluboviĆ ne postoji u papirima, pa eps ne može da je prikljuČi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia