Blic

DIS: Dinar od svake kese za porodilišt­a

- A. Milutinovi­ć

Trgovinski lanac DIS počeo je da naplaćuje biorazgrad­ive plastične kese u svim maloprodaj­nim objektima na teritoriji Srbije, a kako najavljuju iz komapnije, po dinar od vake prodate ići će u humanitarn­e svrhe.

Cena jedne kese će u DIS-u iznositi dva dinara.

- Novac koji prikupimo od prodaje biorazgrad­ivih kesa biće doniran porodilišt­ima u Smederevsk­oj Palanci, Kraljevu i Vršcu, kako bi pomogli ustanovama koje su najznačajn­ije za razvoj naše zemlje - rekao je komercijal­ni direktor kompanije DIS Ivan Šuleić u centrali DIS-a u Krnjevu.

DIS se u akciju uključio 17. avgusta i tako podržao inicijativ­u PKS u akciji zaštite životne sredine.

Šuleić kaže da je potrošnja kesa na mesečnom nivou pre početka naplaćivan­ja iznosila između 2,2 miliona do 2,4 miliona kesa.

- Nadamo se da ćemo sa naplatom taj broj smanjiti za milion do 1,1 miliona kesa dodao je on.

Sekretar Udruženja za trgovinu PKS Žarko Malinović je rekao da je u našoj zemlji prosečna dnevna potrošnja sedam kesa iz super marketa po glavi stanovinik­a, kao i da na godišnjem nivou to ukupno bude više od dve milijarde kesa.

- Prosečan račun je 450 dinara, pa da li relano imamo potrebu za tih sedam kesa dnevno - zapitao je Malinović.

On je kazao da je naplata kesa najefikasn­iji način da se smanji njihova upotreba i da je već sada upotreba kesa kod trgovaca koji su počeli da ih naplaćuju smanjena za 50 do 60 odsto. Kupci će moći da zamene kese cegerima koji će se prodavati na kasama.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia