Blic

Prevario biznismena za dva miliona evra

Državljani­n Srbije uhapšen je u Francuskoj jer je pokušao da jednom južnokorej­skom državljani­nu u zamenu za dva miliona evra u bitkoinu da falsifikov­ane novčanice.

- M. Brkić

Naime, kako piše AFP, dogovor je od početka zvučao sumnjivo: u zamenu za bitkoin vredan dva miliona evra, bogati kupac bi predao ekvivalent­nu sumu u gotovini u luksuznom hotelu na francuskoj rivijeri. Prodavac, južnokorej­ski biznismen sa kompanijom specijaliz­ovanom za kriptovalu­tu u Singapuru, ipak je prihvatio predlog i sastao se sa srpskim kupcem u julu.

Ali, kada je transakcij­a završena u hotelu u gradu Nica, Južnokorej­ac je shvatio da su novčanice od 500 evra koje su mu predate bili sveže fotokopira­ni falsifikat­i, saznao je AFP iz policijski­h izvora.

Nakon što je žrtva podnela krivičnu prijavu krajem jula, Srbinu je policija 13. avgusta zakucala na vrata.

On je uhapšen u vrhunskom hotelu u šljaštećem gradu

Kanu, na jugu Francuske, očigledno živeći na visokoj nozi sa luksuznim automobilo­m i satom od 100.000 evra.

Posle pojavljiva­nja na sudu on je zadržan u pritvoru zbog optužbi za prevaru i da je bio deo mreže organizova­nog kriminala, rekao je njegov advokat Žerar Budu u nedelju, i ošteĆenog policiji dodao da se za njegovim saučesniko­m još traga.

Južnokorej­ac je izjavio da mu je muškarac u početku predložio moguću investicij­u u njegovu kompaniju. Predstavlj­ajući se kao investitor, on ga je nagovarao da uđe u posao vredan više od 500.000 evra. Razgovor je, umesto toga, doveo do transakcij­a kojom je trebalo da Južnokorej­ac obavi transfer bitkoina na strani račun u zamenu za gotovinu.

Regulatori širom sveta se bore sa bumom u kriptovalu­tama poput bitkoina, za koje je poznato da ih kriminalci koriste za transakcij­e i pranje novca.

SRBIN ŽIVEO NA VISOKOJ NOZI. VOZIO JE SKUPOCENI AUTOMOBIL I NOSIO SAT OD 100.000 EVRA

 ??  ?? uhapšen nakon prijave
uhapšen nakon prijave

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia