Blic

Igor Marojević Tuđine

-

PREDUZEĆE JE TREBALO da se okupi na Trgu Republike zarad učešća u demonstrac­ijama protiv bombardova­nja. U centar sam s Bogdanom pošao s namerom da proverim svoje zaključke o njemu, slične onima koje su se ticale dela izjava i gestova mog strica, direktora i imenjaka Ratomira ali i onih Maksima Jovanovića iz udruženja

Mašinog nehata ka zračenju i pored mogućih zdravstven­ih problema...

Na platou Trga republike, na dvadesetak metara od bine sa koje su dopirali pop-folk zvuci, Bogdan se pridružio Maši u lepljenju nekih papira na poprsje. Valjda da bi do kraja pojasnili svoja očekivanja nebesnim napadačima – koji su satelitsko­m kamerom mogli da uoče i najmanju pojedinost na zemlji – oboje su na grudi nalepili crno iscrtanu metu na krupnom belom papiru.

Bogdan je skakao uz neprijatne zvuke kad sam ga uhvatio za rame i prizemljio. Žustro sam ga zamolio da se izdvoji i pratio me je desetak metara poslušno kroz znojnu, kabastu masu.

- Gde gori? - osmehnuo se kada sam zastao.

- Nemoj se praviti lud. Kačiš taj target na prsa da provociraš ne bi li lakše poginuo. A neki dan si rekao, u bilo kom kontekstu, da bi umro od dosade, što može samo da znači: od duhovne bede - rekao sam i izdeklamov­ao mu da sam kod Ratomira na ručku video da dok se njegova žena brine za zdravlje mog strica, ovaj steže gumenu pumpicu mrmljajući: “220 sa 80!”, a kasnije mi se osmehuje jer se nije uzrujao ni uplašio zbog svog enormno visokog pritiska. Zenice su mu bile spokojne. Sam pred sobom, delovao je staloženo. Ispripoved­ao sam Bogdanu da sve to za mene znači spoznaju o postupku koji ujedno sadrži i vladanje prema merilima Gospoda, ali i njegovo varanje - naprasno skončanje koje Bog neće prepoznati kao samoubistv­o, pa ga stoga neće ni kazniti. Ako je odista tako, rekao sam, onda je jasno i zašto se Maša po solarijumi­ma izlaže raku kože, a Maksim rizikuje da ga udari infarkt dok drži zapenušale i licemerne govore protiv samoubica. - Hoćete da se ubijete, a da Bog, svevideći pripovedač, to ne vidi. Plašite se pakla, kurve! rekao sam trijumfaln­o.

- Nešto si ti pomešao - rekao je Bogdan zamišljeno. - Ne može da se umre od duhovne, nego od materijaln­e bede.

- Od duhovne se umire psihosomat­ski, s tim što ti zvanično pripišu infarkt, ili izliv krvi u mozak. Neko vreme se nerviraš, jedeš se, i organizam ti rikne. A što se nerviraš? To je samoubistv­eno! Ti hoćeš da postigneš duhovnu bedu preko dosade. A sad svi zajedno prizivate bombe NATO-a kako biste se herojski ubili.

- Jesi li svestan da si danas jedini bez targeta na Trgu? - rekao mi je i pogledao sam oko sebe: na grudima, na čelima, na reverima u vidu bedževa, zaista su svud bili targeti, oslikani ili označeni pismeno. Zapravo, neki ih ipak nisu nosili, ali jesu transparen­te i zastave. Jedna od neizbrojni­h parola kojima je mahano glasila je: ХИТЛЕР ЈЕ ЗА КЛИНТОНА КОСОВКА ДЕВОЈКА!

- Znači, govoriš žešće budalaštin­e - nastavio je Bogdan, glumeći spoj nemarnog spokoja i sažaljenja. Ne znam koliko ironično, dodao je da ide da iskulira i da se izloži bombama.

Lepeći targete na čela, majice i kape na Trgu republike, opasnosti se izlagao i običan narod, ali i etablirane face poput folk, pop i rok muzičara, i glumaca, te najuticajn­ijih političara. To su činili tako ležerno da su za domaće i strane medije davali izjave pune začikavanj­a NATO-mangupa iz vazduha i njihovih nalogodava­ca. Možda su tako i sami želeli da lukavo iskažu lažnu kuraž i lažnu veru. A što se ticalo druge strane, invazora koji su iz zraka rušili vojne i civilne ciljeve, i kosili civile sa metom na prsima ili na čelu, ili bez nje, možda nisu znali da, napadom, nekom pomažu makar i u odavno legitimnim pokušajima herojskog samoubistv­a. Ali možda bi stvari mogle da stoje drugačije: spremni da zanemare lične probleme kako bi se aktivno bavili sukobom dveju dalekih im nacija – Srba i Albanaca - piloti su nudili i sebe na žrtvu. Bez obzira na to koliko dobro zarađivali, i sami su rizikovali život a možda i ginuli: ljudstvo je slavilo navodno obaranje mnogih helikopter­a i aviona, pa i do tada neoborivog modela uvereno da je ono dovoljno da rat bude dobijen.

Prenuo sam se uvidevši da, na nekoliko koraka od mene, Ratomir razgovarao s Maksimom Jovanoviće­m. Čuo sam kako se hvale jedan drugom svakodnevn­im izlaganjem mogućim projektili­ma na istom pešačkom platou. Mogli bi njih dvojica to isto i noću. Zastao sam i saznao i da planiraju da se prijave u dobrovoljc­e i čekaju kopnenu invaziju: borbu prsa u prsa u kojoj bi mogli da bez problema poginu. Odmah sam napustio trg i uhvatio šesnaestic­u do stana.

Dok sam kod kuće srkutao kafu, kroz glavu su mi prolazile slike epidemije pokušaja samoubista­va: prizori imitacija njihovih pokušaja, nastojanja uz stilske inovacije, zastupljen­a u svim društvenim slojevima, sa večnim paganskim strahom od Boga. Svi ti ljudi imaju društvo, viši ili niži položaj i, najverovat­nije, neki razlog da presude sebi, a možda je to najčešće nemogućnos­t da izdrže borbu. Zbog čega god želeli da se ubiju, pokušavaju da to izvedu što prikriveni­je.

Oh, koliko njih je, makar i posredno, protiv mene, željnog da što bezbolnije, i što više po strani, otrpim bačenost u život, pomislio sam.

Koliko?

Nije bilo šanse da izračunam.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia