Blic

Nole ruši redom i kreće na US Open

Naš teniser je glavni favorit za trijumf na grend slem turniru u Njujorku koji počinje narednog ponedeljka.

- Aleksandar pijevac

je tek u šestom da trijumfuje i

A sve je počelo ovako, na šljaci u Amersfortu, na turniru koji više ne postoji. Novak Đoković je 23. jula 2006. u finalu pobedio Nikolasa Masua sa 7:6 (7:5), 6:4 za prvu profesiona­lnu titulu u karijeri. Kao nagradu, umesto pehara, dobio je “ajpod” i buket cveća - potpuno u redu za tinejdžera iz Srbije i Crne Gore koji je tek proslavio 19. rođendan.

Već tada je bilo jasno da klinac iz Beograda vredi mnogo, mnogo više i da je samo pitanje kada će postaviti granicu koji samo on može da prođe.

Ostvarenje sna dogodilo se u noći između nedelje i ponedeljka, u dalekom Ohaju, gde je Đoković stigao do “zlatnog mastersa”, odnosno jedinog velikog trofeja koji mu je nedostajao u karijeri. Uzeo je Sinsinati iz, za Novaka srećnog, šestog pokušaja i postao je prvi čovek na planeti kome je to pošlo za rukom, da osvoji sve što se osvojiti može. Mada, mnogi i danas misle da Novak nije ljudsko biće, već da nas je posetio sa neke druge planete.

Tako verovatno razmišlja i Rodžer Federer, koji je tri puta isprašio Đokovića u finalima Sinsinatij­a. Ipak, sada je morao da stegne ruku i da čestita boljem od sebe - Novak je pobedio sa 6:4, 6:4.

- Mnogo je lakše reći nešto o tome kako da pobedite Federera nego uraditi to. Naročito ovde, gde on uživa da igra. Na terenu se tada stvari dešavaju tako brzo da nemate vremena da gradite poene, već ste sve vreme u stanju uzbune - rekao je naš teniser.

Međutim, nije Novak osvojio samo “zlatni masters”, već i sve grend slemove, pet puta je bio najbolji na završnom turniru sezone, podigao je pehar Dejvis kupa, a vodi u međusobnim duelima sa Nadalom (26:24), Federerom (24:22) i Marejem (26:11). Praktično, jedino što je ostalo da osvoji je zlatna medalja na Olimpijski­m igrama. Prva prilika je Tokio 2020.

Novak je prvi masters, u Majamiju 2007, osvojio kao deseti teniser na svetu, isto kao i sada u Sinsinatij­u. U me- đuvremenu, sakupio ih je 31, samo dva manje od rekordera Nadala. Najuspešni­ju sezonu imao je 2015, kada je uzeo šest od ukupno devet mastersa, a igrao je i dva finala (Montreal i Sinsinati) iste godine.

Novak je posle trijumfa u Sinsinatij­u napredovao za četiri pozicije i sada je šesti na svetu. To znači da sa Nadalom i Federerom ne može da se sretne pre četvrtfina­la US Opena koji počinje za šest dana.

S druge strane, Đoković je od sredine maja i Rima odigrao čak 31 meč (87 odigranih setova), Nadal 23 (67 setova), a Federer samo 19 (50 setova).

 ??  ?? novak ĐokoviĆ finalu uspeo
osvoji turnir u sinsinatij­u
novak ĐokoviĆ finalu uspeo osvoji turnir u sinsinatij­u
 ??  ??
 ??  ?? umesto trofeja, „ajpod“za prvu titulu
.u holandiji
umesto trofeja, „ajpod“za prvu titulu .u holandiji
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia