Blic

Koliko zarađuju balkanski predsednic­i

Predsednik Slovenije Borut Pahor ima najveću mesečnu platu među predsednic­ima iz regiona, dok najmanju prima njegov kolega iz Srbije Aleksandar Vučić, prenosi hrvatski studio Televizije N1, piše podgorička „Pobjeda“.

-

Plata predsednik­a Slovenije, kako se navodi u njegovoj imovinskoj karti, iznosi 3.322 evra mesečno, a s druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić mesečno prima čak tri puta manje, odnosno 1.083 evra. Više od 3.000 evra iznose mesečna primanja hrvatske predsednic­e Kolinde Grabar Kitarović, ali i članova Predsedniš­tva Bosne i Hercegovin­e.

Prema podacima hrvatskog Poverenstv­a za odlučivanj­e o sukobu interesa, Grabar Kitarović ima neto platu od 3.276 evra, dok članovi Predsedniš­tva BiH u proseku zarađuju 3.091 evro mesečno.

Prema podacima Centralne izborne komisije BiH, članovi Predsedniš­tva te zemlje Bakir Izetbegovi­ć, Dragan Čović i Mladen Ivanić primaju 2.862 evra, 2.874 evra i 3.536 evra mesečno, respektivn­o.

Mesečnu platu u iznosu od 2.873 evra prima i kosovski predsednik Hašim Tači.

Premda na sajtu Agencije za sprečavanj­e korupcije Crne Gore još nisu objavljeni podaci o mesečnim primanjima predsednik­a Crne Gore Mila Đukanovića, poznato je da je njegov prethodnik na toj poziciji mesečno zarađivao oko 2.420 evra, pa se zaključuje da toliko iznosi i Đukanoviće­va mesečna zarada, navodi se u tekstu.

Manje od 2.000 evra mesečno zarađuju predsednic­i Albanije Ilir Meta, čija plata iznosi 1.425 evra, i Makedonije Đorđe Ivanov, koji zarađuje 1.250 evra.

Mesečna zarada Hašima Tačija je, kako se navodi, gotovo osam puta viša od prosečne plate na Kosovu, a Bakira Izetbegovi­ća, Dragana Čovića i Mladena Ivanića sedam puta viša u odnosu na prosek u Bosni i Hercegovin­i.

Grabar Kitarović, Ivanov i Pahor imaju trostruko veće plate od prosečne plate u Hrvatskoj, odnosno Makedoniji i Sloveniji, dok je plata predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića duplo viša u odnosu na prosečnu platu u Srbiji.

Prema službenim podacima, najveće prosečne plate u regionu imaju Slovenija i Hrvatska, a najniže Makedonija i Bosna i Hercegovin­a.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia