Blic

Majka videla sina posle 68 godina

Rat na korejskom poluostrvu podelio je porodicu Li Kneumseom (92) - sin i muž su ostali na severu, ona i ćerka na jugu. Sina je ponovo videla tek juče.

- milica bajiĆ

RAT NA KOREJSKOM POLUOSTRVU TRAJAO JE OD 1950. DO 1953, A PORODICE SE NISU VIDELE OD TADA

Kada su se razdvojili, njen sin San Čol imao je samo četiri godine. Danas ima 72, suprugu i dve ćerke. Li Kneum-seom još uvek pamti trenutak kada su se, bežeći od rata koji je podelio poluostrvo na dve države, rastali.

- Mislila sam da je ispred mene pa nisam zastajala ni da jedem ni da spavam. Nastavila sam dalje. Trčala sam ka zetu koji je bio sa druge strane, a on mi je rekao da su se moj muž i sin vratili da me nađu - rekla je ona.

Dok je sa grupom drugih Južnokorej­aca, u demilitari­zovanoj zoni između dve Koreje, čekala da vidi svoje najbliže, Li je novinarima rekla da je uzbuđena, ali i nervozna.

- On mene neće prepoznati kada me bude video jer je bio mali kada smo se rastali. Ne sećam se kako je moj tada četvorogod­išnji sin izgledao. Da li je u redu da ga zagrlim sada? Znamo jedno drugo samo po imenu - rekla je ona uoči susreta.

Susret je bio emotivan i dirljiv, a zagrljaj dug. Fotografij­e majke koja grli svog sina nakon gotovo sedam decenija strepnje obišle su svet. Nažalost, zbog godina, ali i načina na koji je organizova­no spajanje porodica razdvojeni­h ratom, to je verovatno poslednji put da se vide.

Naime, susreti porodica rastavljen­ih ratom dešavaju se tek svakih nekoliko godina i tek za određen broj ljudi koji tu privilegij­u dobiju na lutriji.

Li Kneum-seom bila je jedna od 89, uglavnom starijih Južnokorej­aca koji su ovog puta dobili priliku da vide svoje najdraže koji žive na severu. Inače, 60 odsto onih koji potražuju članove porodica rastavljen­ih ratom pedesetih godina prošlog veka su stariji od 80 godina, pa neki nikada neće imati tu priliku. Koliko je interesova­nje, pokazuje i to što se ovog puta prijavilo 57.000 Južnokorej­aca.

Jučerašnji susret porodica dogovorili su lideri dve Koreje na samitu u aprilu. Nije poznato kada će biti organizova­n sledeći.

Inače, rat na korejskom poluostrvu vođen je od 1950. do 1953. godine. Ostrvo je podeljeno na sever i jug, a oni koji su ostali na severu više nisu mogli da odu.

 ??  ?? emotivni susret majke i sina posle sedam decenija razdvojeno­sti
emotivni susret majke i sina posle sedam decenija razdvojeno­sti
 ??  ?? suze i oduševljen­je nakon decenija strepnje
suze i oduševljen­je nakon decenija strepnje

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia