Blic

Albanci će tražiti iratnu odštetu i zaostale penzije

Neosnovani, beskrupulo­zni i bahati - tako bi se mogli nazvati zahtevi koji su se pojavili u studiji Kosovskog instituta za istraživan­je i razvoj politike (KIPRED), koja se bavila modelima za rešavanje kosovskog čvora.

- LANA GEDOŠEVIĆ, SLAĐANA GAVRIĆ

Tako su na površinu isplivale i neke stvari o kojima nije ranije bilo previše reči, a koje bi, kako inače stvari funkcioniš­u sa prištinski­m vlastima, mogle iznebuha da se pojave u nekom od razgovora o rešenju kosovskog čvora.

To bi, navodi se u studiji, mogao da bude zahtev za ratnom odštetom od Srbije, razrešenje pitanja nestalih u ratnim sukobima 1999. godine. Takođe, tražili bi i kompenzaci­ju za predratno socijalno, zdravstven­o i penziono osiguranje koje, kako se navodi, nije isplaćivan­o kosovskim Albancima.

Međutim, koliko su uopšte ovakvi zahtevi realni? Za koji period bi se tražila isplata zaostalih dugovanja, o kakvoj je ratnoj odšteti reč, i kako bi uopšte Kosovo moglo da bude uključeno u priču o sukcesiji, sve su same nepoznanic­e.

Srbija otplaćival­a dugove, a oni traže novac

Ipak, kako pojašnjava izvor “Blica” sa KiM, kada govore o ratnoj odšteti, Albanci na Kosovu period od 1989. do 1999. godine tretiraju kao okupaciju Kosova od strane Srbije, pa bi se zahtev, moguće je, odnosio na taj period.

- Ono što ne pominju jeste da je, recimo, Srbija preuzela sve dugove Kosova prema poveriocim­a, od Londonskog i Pariskog kluba do MMF-a. Takođe, ne pominju nigde da je cela Srbija decenijama izdvajala od svojih zarada novac za pomoć KiM kao nerazvijen­om području, jer je želja nekadašnji­h vlasti bila privoleti Albance da upošljavan­jem odbace separatiza­m - priča naš izvor.

Ta kođe , kako navodi, od 1990. godine Srbija je od svojih kompanija svojevreme­no tražila da otvaraju proizvodne pogone na KiM, pa su tako postojale Fabrika konditorsk­ih proizvoda Vršac - KOSVIK, “Bambi” je imao pogon u Uroševcu, pa “Dijamant” iz Zrenjanina, ali i na desetine drugih.

- Sve su to stvari o kojima ne govore kada iznose ovakve ideje - priča naš izvor.

Slično kaže i Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

- Dugovanja za penzije, zdravstven­o i socijalno verovatno nisu mala, ali sa druge strane, dobar deo vremena je Srbija plaćala kamate po osnovu kosovskog duga. Po tom osnovu se pominjala procena da se radilo o cifri od oko 370 miliona dolara. O tome niko ne priča - navodi on.

Ono što se takođe pominje kao opcija jeste da bi prištinske vlasti mogle da pokušaju da novac i imovinu potražuju po osnovu sukcesije, što je takođe vrlo daleko od realnosti. Razlog tome je, pre svega, taj što Kosovo nije bilo republika u sastavu SFRJ, već srpska pokrajina, a drugo, možda i važnije, jeste to što je KiM kao nerazvijen­o područje bilo izuzeto od izdvajanja za savezne organe.

SRBIJA JE PO OSNOVU KOSOVSKOG DUGA PLATILA 370 MILIONA DOLARA

 ??  ?? neosnovani, beskrupulo­zni i bahati zahtevi
neosnovani, beskrupulo­zni i bahati zahtevi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia