Blic

Srbija ima prednost na pitanjima Gazivode i Trepča

-

Studija Kosovskog instituta za istraživan­je i razvoj politike (KIPRED) o modelima za rešenje kosovskog pitanja nedvosmisl­eno je pokazala koliku važnost jezero Gazivode ima za prištinsku stranu i da će ono, bez sumnje, biti jedna od osnovnih tačaka borbe albanskih zvaničnika u nastavku dijaloga o južnoj pokrajini.

U studiji “Opcije za pravnoobav­ezujući sporazum o normalizac­iji odnosa Kosova i Srbije”, jasno se navodi da je interes Prištine da zadrži jezero Gazivode i „Trepču“. Međutim, dok se za „Trepču“navodi da gubitak dva od pet rudnika koji se nalaze na strani severno od Ibra, koju masovno naseljavaj­u Srbi, praktično ne bi predstavlj­ao toliko drastičan problem za Prištinu, kod „Gazivoda“je situacija znatno drugačija.

Ovo strateški važno jezero, koje zauzima teritoriju severno od Ibra, u studiji se u jednom trenuku čak naziva i “slabom tačkom Kosova”.

Naime, u studiji se, prilikom analiziran­ja modela podele i razmene teritorija, o kojoj se u poslednje vreme sve više govori, navodi da bi u slučaju postizanja takvog rešenja praktično bili ugroženi ekonomski interesi Kosova, jer bi važna imovina, kao što je „Gazivode“i „Trepča“, pripala Srbiji.

Suština je u onome što se naziva ekonomskom održivošću Kosova.

- Slaba tačka Kosova je jezero Gazivode, koje snabdeva Kosovo vodom za piće, navodnjava­nje i proizvodnj­u električne energije. Ukoliko to jezero u celosti pripadne Srbiji, ona bi mogla da vrši pritisak na Kosovo tako što će preusmerav­ati ili blokirati snabdevanj­e Kosova vodom, čime bi vrata ostala otvorena za dalje tenzije ili čak oružani sukob između Kosova i Srbije - navodi se u studiji.

U smislu geopolitič­ke ekonomske održivosti, dodaje se, Kosovo insistira na vlasništvu i kontroli nad jezerom Gazivode, ali skoro da su i oni svesni da su im tu male šanse.

- Ali čak i ako se jezero nalazi u vlasništvu i pod kontrolom Kosova, to ne bi sprečilo Srbiju da “koristi izvor vode iz izdana pod njenom jurisdikci­jom, ili sa područja uzvodno od reke Ibar do državne granice Crne Gore” i da preusmerav­a vodu u Sandžak (Tutin, Novi Pazar i Raška). Izgleda da Srbija ima premoć sve dok kontroliše priliv vode u jezero Gazivode, nezavisno od toga da li je jezero u vlasništvu i pod kontrolom Kosova - konstatuju albanski stručnjaci.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia