Blic

Nakon 38 godina Titov raj se sprema za dolazak turista

Trideset osam godina posle smrti Josipa Broza Tita ostrvo Vanga, gde je bila njegova rezidencij­a, trebalo bi da bude otvoreno za turiste.

- Ivana kešanski

Kako navode hrvatski mediji, skoro sve je spremno da prvi posetioci dođu na Vangu, malo ostrvo gde se nalazila rezidencij­a nekadašnje­g doživotnog predsednik­a SFRJ.

U pripremi su i dve VIP ture po Brionima koje će omogućiti turistima da vide i sve objekte koje je nekad koristio Tito. Međutim, postoji jedan veliki problem. Radi se o tome što još nisu do kraja dogovoreni uslovi po kojima će poseta ovom ostrvu biti omogućena turistima, zbog toga što je to zaštićeni objekat za koji je do sada bila neophodna posebna dozvola. Ranije je za dolazak na Vangu bilo potrebno priložiti molbu sa ličnim podacima, što je za goste iz Hrvatske značilo prilaganje ličnog identifika­cionog broja, a za strance su se podrazumev­ali podaci iz pasoša. Međutim, to pravilo i dalje nije promenjeno, pa u Nacionalno­m parku Brioni nisu sigurni da će tako moći da se organizuju masovniji dolasci turista.

- Na Vangi su i dalje za- štićeni objekti i sada čekamo odluku po kojim uslovima bi turisti mogli tamo da idu - rekao je Marno Milotić, direktor Nacionalno­g parka Brioni.

Na ostrvu Vanga je i dalje sve kao u vreme kada je tamo boravio Tito. Neka- dašnji predsednik SFRJ je u rezidencij­i na tom ostrvu provodio gotovo šest meseci godišnje i do danas su sačuvani predmeti koje je on koristio. Njegovu rezidencij­u su posećivale brojne poznate ličnosti, poput glumaca Orsona Velsa, Ričarda Bartona, glumica Elizabete Tejlor i Sofije Loren, kao i mnogih drugih. Inače, prvi visoki gost u ovoj rezidencij­i bio je etiopski car Hajle Selasije 1954. godine, a poslednji je bio Luis Kabral, predsednik Gvineje Bisao. Turistima će biti omogućene brojne pogodnosti, kao na primer poseta vinogradim­a, a oni s punijim džepovima će moći i da kupe neka od vina tipa merlo ili malvazija. Takođe, za bogatije turiste je predviđena i vožnja Titovim „kadilakom“u trajanju od pola sata po ceni od 700 evra.

Zanimljivo je da brojni hrvatski lideri uglavnom nisu voleli da posećuju Vangu.

TITO JE SASVIM SLUČAJNO DOŠAO NA OSTRVO VANGA 1952. GODINE I OD TADA MU SE STALNO VRAĆAO

 ??  ?? tito i jovanka broz su na vangi doČekivali poznate goste
tito i jovanka broz su na vangi doČekivali poznate goste
 ??  ?? tito sa sofijom loren
tito sa sofijom loren

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia