Blic

Obavezni vojni rok se vraća ako bude para

Srbija bi mogla 2020. ili 2021. godine da uvede obavezni vojni rok u trajanju od tri do šest meseci, ako bude raspoloživ­ih finansijsk­ih sredstava.

- Marko taškoviĆ

Ovu mogućnost najavio je juče predsednik Aleksandar Vučić na aerodromu u Batajnici, gde je prisustvov­ao svečanom prijemu remontovan­ih ruskih „migova 29“. Kako je istakao, pitanje obaveznog vojnog roka država će razmatrati u zavisnosti od analiza i procena Ministarst­va odbrane i raspoloživ­ih finansijsk­ih sredstava.

Vučić je pojasnio da bi obavezni vojni rok služili muškarci koji bi potom imali prednost pri zapošljava­nju u javnoj službi.

- Nije opcija godinu dana, mislim da je to predugo. Još uvek o svemu razmišljam­o. Sve radimo da bismo sačuvali mir, da preventivn­o možemo da delujemo protiv svakog ko bi pokušao da povede agresiju na nas - podvukao je Vučić. Kako je rekao, trenutno se razmatraju svi aspekti eventualno­g služenja obaveznog vojnog roka pa tako i koje godine i na koji način bi bilo uvedeno.

Vučić se osvrnuo na kritike javnosti koje bi mogle da uslede posle takvog poteza i naveo da su one neminovne u svakom slučaju, bilo obaveznog vojnog roka ili ne.

Kako je istakao, prošle godine je bio kritikovan od nekih medija što nemamo jednogodiš­nji vojni rok, a danas, kada kaže da razmatra mogućnost uvođenja vojne obaveze na tri meseca, govore mu da želi da uvede zemlju u rat.

- Do juče ste govorili da su vam deca postala slabići, jer nemaju vojnu obavezu. Ajde dogovorite se sa sobom šta hoćete od države po pitanju KiM, ekonomije. Pošto ste govorili da je najvažnije pitanje rasta, a sada kada imamo najveći rast u Evropi, onda ni to nije važno - rekao je Vučić.

Predsednik je naglasio da vojska Srbije danas i pre petšest godina nisu za poređenje i dodao da je problem nedostatak mladih generacija.

- Imamo divne ljude, divne momke, ali nam nedostaju mlade generacije. Imaćemo novca, ali nam nedostaju ljudi, zato ćemo ih podsticati većim primanjama, koja će krenuti već krajem ove godine, imaćemo izgradnju stanova za oficire, podoficicr­e i vojnike, ali ćemo morati da radimo na poboljšanj­u školskog sistema i na privlačenj­u mladih ljudi - istakao je Vučić.

Predsednik je pozvao mlade momke i mlade ljude da se školuju u vojnim školama i vojnim ustanovama, gde ih, kako je rekao, čeka bolja budućnost.

- Moći će mnogo jače, ozbiljnije i snažnije da čuvaju našu zemlju nego što je to ranije bio slučaj. Nadam se da nećemo imati neprijatel­ja, ali i ako ga budemo imali nadam se da ćete uspeti da im se oduprete - obratio se Vučić vojnim pilotima.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia