Blic

Kinezi prave fabriku guma u Zrenjaninu od milijardu dolara

Poznati kineski proizvođač automobils­kih guma „Šandong Linglong“najavio je da će u Srbiji, u Zrenjaninu, izgraditi fabriku u koju će investirat­i čak 994,4 miliona dolara, odnosno 870,4 miliona evra.

- B. Vučković

Kompanija iz Kine je godinu dana tražila najpogodni­ju lokaciju za svoju fabriku u Evropi i na kraju je Srbiju označila za krajnji investicio­ni cilj. Odluka je doneta na osnovu toga što su u Srbiji u odnosu na druge evropske zemlje niži troškovi gradnje, radne snage i energije.

Projekat treba da odobre kineska Državna komisija za nacionalni razvoj i reformu, Ministarst­vo trgovine Kine i Državna administra­cija za razmenu s inostranst­vom, a u dokumentu koji je ova kompanija podnela Šangajskoj berzi navodi se da je planirano da gradnja počne Telenor Gasprom njeft Fijat Delez Agrokor Filip Moris Mobilkom Austrija pira sa Kinezima, da dođu i počnu da grade - kaže za „Blic“Saša Santovac, zamenik gradonačel­nika.

Prema njegovim rečima, u Zrenjaninu ima 5.000 nezaposlen­ih, a 2012. ih je bilo više od 12.000.

- Zrenjanin je postao ozbiljno mesto za investiran­je i 1,6 milijardi evra 947 miliona evra 940 miliona evra 933 miliona evra 614 miliona evra 611 miliona evra 570 miliona evra dolazak „Šandong Linglonga“je jako značajan, kako za grad tako i za Srbiju. Koliko je ovo velika investicij­a pokazuje to što je NIS prodat za 400 miliona evra, a ovo je investicij­a od skoro 900 miliona - ističe Saša Santovac.

Kineska kompanija će započeti gradnju u aprilu 2019. Najavljene su tri faze radova, a poslednja bi bila okončana u martu 2025. Investitor­i planiraju da fabrika godišnje proizvodi 13,6 miliona radijalnih guma visokih performans­i.

„ Šandong Linglong“prodaje gume u čak 180 zemalja u Evropi, na Bliskom istoku, SAD-u, Africi i Aziji.

 ??  ?? planirana je proizvodnj­a 13,6 miliona guma godišnje
2019. godine u Slobodnoj trgovinsko­j zoni Zrenjanina, što za „Blic“potvrđuju i u upravi grada.
- Zrenjanin je pokazao izuzetnu ozbiljnost kada su u pitanju investitor­i jer im izlazimo u susret. U narednom periodu očekujemo da počne potpisivan­je svih pa-
planirana je proizvodnj­a 13,6 miliona guma godišnje 2019. godine u Slobodnoj trgovinsko­j zoni Zrenjanina, što za „Blic“potvrđuju i u upravi grada. - Zrenjanin je pokazao izuzetnu ozbiljnost kada su u pitanju investitor­i jer im izlazimo u susret. U narednom periodu očekujemo da počne potpisivan­je svih pa-

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia