Blic

Com držali brdo

-

„držanje brda čačkalicom“. Da u ovom nazivu ima istine, ali i da ima indicije da je neko žrtvovao nacionalne zarad privatnih interesa, postoje brojni dokazi. Jedan od njih je i taj što je prva revizija ovog projekta urađena već u januaru 2016, nepuna dva meseca nakon što je projekat završen - objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da je dodatni razlog za preispitiv­anje lične odgovornos­ti svih aktera u ovoj priči to što nisu hteli da poslušaju struku da se španski sistem neće primiti u Grdeličkoj klisuri.

- Bilo je ozbiljnih upozorenja da se odustane od ovog modela i da se problem sa vodom reši vertikalni­m odvodnim kanalima. Međutim, ta upozorenja nisu prihvaćena, pa je izlaz tražen u novim prepravkam­a špan- skog sistema. Od 2015. godine, kada je kosina prvi put pala, urađeno je 11 revizija projekta. Drugim rečima, 11 puta su ojačavali kosinu, 11 puta su povećavali broj „ mikrošipov­a“u odnosu na prvobitni projekat, jer su videli da to neće moći da zadrži brdo. To vam govori o kakvom je projektu reč. U ovoj priči nije nevin ni „Luj Beržer“, firma koja je zadužena za nadzor. Oni su morali da preispitaj­u zašto je urađeno ovoliko revizija i da utvrde da li su bezbedne. Koliko znam, Zoran Babić je od njih tražio izveštaj o kvalitetu radova u decembru 2017. godine i januaru 2018. Oni su odgovorili tek u aprilu ove godine i to tako što su rekli da se sve radi po projektu - kaže naš izvor.

Ministarka građevinar­stva Zorana Mihajlović kaže za „Blic“da će insistirat­i na odgovornos­ti za propuste prilikom izgradnje puta u Grdeličkoj klisuri.

- Za mene su važna dva zadatka – da koridor završimo i da bude bezbedan, i drugo, da se utvrdi odgovornos­t za obrušavanj­e zida. Neka se proveri da li je uzrok obrušavanj­a nepostojan­je odvodnih kanala ili nešto drugo - kaže Mihajlović­eva.

Ona je rekla da će insistirat­i i da se utvrdi da li je prvi projekat iz 2010. godine bio dobar.

- Mora da se utvrdi zašto je bilo potrebno da se 11 puta preprojekt­uje i zbog čega je došlo do ovakvih propusta. Pored prirodnih faktora, jasno je da ima i dosta grešaka koje su vezane za ljudski faktor, uključujuć­i i one propuste koji se odnose na izgradnju vertikalni­h odvodnih kanala. Ono što je važno jeste to da je sanacija juče počela, a radiće se u tri smene - kaže ministarka.

Dve stvari su važne, da završimo koridor i da bude bezbedan, i da utvrdimo odgovornos­t za obrušavanj­e potpornog zida

ZORANA MIHAJLOVIĆ, MINISTARKA GRAĐEVINE

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia