Blic

Tinejdžer se ubio zbog ljubavnih problema?

Robert M. (15) iz Novog Sada, koji se ubio vešanjem o radijator, navodno je bio tužan zbog ljubavnih problema, pretpostav­ljaju prijatelji i rodbina sa kojima je “Blic” razgovarao.

- A. Latas

Užasna tragedija odigrala se na Bulevaru oslobođenj­a u ponedeljak uveče, kada je još jedan mladi život naprasno prekinut. Po nezvanični­m podacima iz policije, Roberta, koji se obesio platnenim kaišem o radijator, našla je njegova majka. Odmah su pozvane ekipe dežurnih službi, ali za njegov mladi život bilo je kasno. U razgovoru sa njegovim drugarima policija je saznala da je mladi momak bio tužan, verovatno zbog ljubavnih problema.

Njegova majka Izabela juče nije imala snage da govori, samo je kratko za „Blic“rekla da ne zna šta bi mogao biti uzrok užasne tragedije jer joj se sin nije žalio na neke probleme.

- Idemo na Sudsku medicinu, ne mogu vam ništa drugo reći. Ne znam zašto se to desilo niti je išta upućivalo da se ovakva tragedija može dogoditi - rekla je Izabela.

Komšije iz ulaza kažu

da je mladi Robert bio zlatno dete, živeo je samo sa majkom, koju je pomagao i slušao.

- Nikakva droga ili loš uticaj televizije i društva, što ljudi lupetaju u komentarim­a na internetu, nemaju veze sa tragedijom ovog deteta. On je bio odličan đak, vukovac, a bio je i sportista. Robert je bio dete kakvo se samo može poželeti. Niti je pio niti se drogirao - rekla je jedna od poznanica ove familije.

Stručnjaci kažu da kombinacij­a depresivno­sti i impulsivno­g karaktera može biti pogubna za adolescent­e, koje u njihovim osetljivim godina ka samoubistv­u mogu gurnuti najpre zlostavlja­nje vršanjaka ili porodični i ljubavni problemi.

Aleksandar Šibul, porodični terapeut, smatra da

kada su odnosi u porodici harmonični, mogući pritisak spolja mladi bolje amortizuju.

- Misim da nemogućnos­t suočavanja tinejdžera sa zahtevima okoline, a sa druge strane definitivn­o nedostatak razumevanj­a i pažnje u okviru porodice, dovodi do sve češće pojave samoubista­va u ovom životnom dobu. Slabljenje uloge roditelja i sve veća sloboda koja se deci daje, a u stvari to je kvazislobo­da, dovodi do toga da oni ne znaju šta sa sobom da rade. Mladi u tim godinama traže usmerenje, a ne vakuum i gubitak motiva koji dovodi do depresije - izjavio je Šibul.

Ovo, nažalost, nije jedini slučaj samoubistv­a među mladima u Novom Sadu ove godine (vidi okvir).

 ??  ?? tinejdžer je pronaĐen mrtav u svom stanu, u zgradi u kojoj je živeo sa majkom
tinejdžer je pronaĐen mrtav u svom stanu, u zgradi u kojoj je živeo sa majkom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia