Blic

KO JE OSUĐEN, A KO NA SLOBODI?

-

ćevog klana - oštećenog Vladimira Jovanovića zvanog Vlada Japanac, kao i policijsko­g inspektora P. K., ali i još jednog svedoka koji je bio veoma blizak Vidakoviću, koji potvrđuju iskaz Vojnovića.

Tužilaštvo ukazuje i na to da je Delibašić više puta tražio od Vojnovića da povuče iskaz i priznanje krivice, a odbio je da se s njim suoči oči u oči u sudnici Specijalno­g suda. Takođe, i sudski veštaci koji su procenjiva­li ponašanje Vojnovića rekli su da on nije dao iskaz kao čin osvete (“animozitet­a”, kako to odbrana kaže) prema Delibašiću.

MOTIV UBISTVA Tužilaštvo se u žalbi pita i ovo: ako Vojnović nije ubio Vidakovića po naredbi De- Podsećamo, za ubistva Nikole Bojovića i Miloša Vidakovića osuđeni su - kao neposredni egzekutori - Saša Cvetanović Pit Bul i Miloš Vojnović. Prvi je dobio 35 godina robije, a drugi 10,5. Kao saučesnici, osuđeni su i Ratko Koljenšić (za ubistvo Bojovića), koji je osuđen na 30 godina robije, i Slaviša Novaković (za ubistvo Vidakovića), koji je osuđen na 35 godina robije. Oslobođeni su pomagač Goran Bojanić i Miloš Delibašić, organizato­r.

libašića i Šaranovića - koji je drugi motiv ubistva? Vojnović i Vidaković nisu bili u sukobu, što su potvrdili i svi svedoci, uključujuć­i i devojku ubijenog Vidakovića, koja nije prepoznala egzekutora.

S druge strane, sud nije prihvatio Vojnovićev­e iskaze koji jasno ukazuju na vezu između Delibašića i Šaranovića, pogotovo one u kojima Vojnović jasno kaže da je Delibašić Šaranovića zvao “ujakom”. On, takođe, otkriva i da je ubistvo Bojovića naručeno kao deo osvete za ubistvo Slobodanov­og brata Branislava za koje je porodica krivila Bojoviće. Iskaz Vojnovića u slučaju ubistva Nikole Bojovića pokazao se kao istinit, ali ni to nije bilo dovoljno sudu da ga prihvati

Tužilaštvo u žalbi uporno ukazuje na nelogičnos­ti u sudskoj odluci, posebno tamo gde se govori o kredibilit­etu Miloša Vojnovića

kao potpuno kredibilno­g svedoka.

“GLOK” U PARKU

Iskaz svedoka Vojnovića baca svetlo na kompletni istorijat ubistva brata Luke Bojovića i krvavu vendetu koja je trajala (možda i dalje traje) između dve porodice. Najpre, Vojnović kaže da je Ratku Koljenšiću - jednom od osuđenih za organizaci­ju ubistva Bojovića - predao pištolj “glok” u parku na Voždovcu, u sklopu priprema za ubistvo Lukinog brata. Sud, takođe, zanemaruje i iskaze Vojnovića koji kaže da je grupa planirala ubistvo Nikolinog egzekutora Saše Cvetanović­a Pit Bula, nakon što je ovaj zatražio još novca pored onog koji je već dobio za ubistvo Bojovića. Tužilaštvo ocenjuje da je ubistvo ubice logično i očekivano u delovanju ovakvih kriminalni­h gangova, posebno nakon što su saznali da je njegovo lice snimljeno na sigurnosni­m kamerama u trenutku ubistva.

 ??  ?? luka bojoviĆ
luka bojoviĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia