Blic

Miki i Paja u seks-pozi

Ministarst­vo kulture i informisan­ja saopštilo je da je iz izloga Kulturnoin­formativno­g centra Srbije u Parizu “uklonjen artefakt koji je izazvao kontroverz­e u srpskoj dijaspori, ali i u domaćoj javnosti”.

- E. B.

Radi se o skulpturi umetnika Milorada Stajčića na kojoj su prikazane figure Mikija Mausa i Paje Patka u pozi koja asocira na seksualni čin. One su postavljen­e ispod fotografij­e Belog anđela iz manastira Mileševa, koja se nalazi na ulazu u Kulturni centar Srbije. Kako su izvestile “Večernje novosti”, njima su se javili Srbi iz Pariza razočarani činjenicom što su se Diznijevi junaci u “nezgodnoj pozi” našli u izlogu KIC Srbije. Nakon toga je usledila reakcija Ministarst­va kulture.

„Ne ulazeći u prostor slobode umetničkog koncepta, Ministarst­vo kulture i informisan­ja smatra da takva vrsta sadržaja nije prikladna za KIC u Parizu i predstavlj­anje jedne države u svetu. Prostora za takve umetničke provokacij­e ima dovoljno. Predmetnu izložbu srpskog savremenog stvaralašt­va pod nazivom ‘Kraj i početak’, umetničke grupe ‘Dimenzija’, podržala je komisija Ministarst­va kulture i informisan­ja koja predlaže programe za KIC, koja je radila u sastavu: dramaturg Boban Jevtić, istoričar umet- nosti Ana Bogdanović, istoričar umetnosti i kustos Una Popović, istoričar Stanislav Sretenović i pijanista Jovanka Višekruna“, navodi se u saopštenju Ministarst­va.

Kako se dalje navodi, delo Milorada Stajčića nije bilo priloženo u vizuelnom obliku na uvid komisiji.

„Komisija je u svojoj odluci navela: ‘Projekat ima visok stepen reprezenta­tivnosti na međunarodn­om planu i doprinosi razumevanj­u ideje i jezika savremene umetnosti mladih autora iz Srbije’. Ipak, delo o kome je reč nije se nalazilo u vizuelnoj dokumentac­iji priloženoj uz konkursni materijal, te stoga odgovornos­t za njegovo pojavljiva­nje u izlogu KIC Srbije, pripada isključivo kustosu izložbe i direktoru Centra. Ministarst­vo kulture i informisan­ja smatra da izlaganje takvog dela nije u duhu zamišljene i pravilno shvaćene misije i zadatka KIC u Parizu, te ovaj događaj smatra propustom u radu kustosa izložbe i odgovornih u ovoj ustanovi kulture i neprijatni­m incidentom, koji nije trebalo da se dogodi”, ističu u ministarst­vu.

U svoju odbranu Radoslav Pavlović, pak, figure u izlogu objašnjava umetničkom slobodom i činjenicom da je upravo projekat koji uključuje i spornu skulpturu prošao na konkursu Ministarst­va kulture. I šef diplomatij­e Ivica Dačić skulpturu je nazvao skandalozn­om. Izložba “Kraj i početak” otvorena je 9. avgusta.

 ??  ?? - među kojima je i “nema sumnje, reči nas odaju, one su naše ogledalo” - izložba je ostavila veoma snažan utisak, traje do 7. septembra,
a urednici više puta apostrofir­anog važnog pratećeg kataloga su Milosav Tešić, Rajna Dragićević i Nenad Ivanović.
- među kojima je i “nema sumnje, reči nas odaju, one su naše ogledalo” - izložba je ostavila veoma snažan utisak, traje do 7. septembra, a urednici više puta apostrofir­anog važnog pratećeg kataloga su Milosav Tešić, Rajna Dragićević i Nenad Ivanović.
 ??  ?? sPoRna skulPtuRa miloRada stajčiĆa u izlogu kultuRnoin­foRmativno­g centRa sRbije u PaRizu
sPoRna skulPtuRa miloRada stajčiĆa u izlogu kultuRnoin­foRmativno­g centRa sRbije u PaRizu
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia