Blic

StvarnoSt Du Dušan Silni!

- SVETOZAR SVET ČIČA, fudbalski trener

I vrapci na grani znaju da je Dušan Tadić (29), gotovo sam, doveo Srbiju na proteklo Svetsko prvenstvo u Rusiji. Sve nas je očarao i bacio u delirijum tokom kvalifikac­ija. Jednostavn­o je postao mit. Nacija mu je, aklamacijo­m, dodelila novo ime, Dušan Silni, simbolično ga poredeći sa Stefanom Urošem IV Dušanom Nemanjićem, poslednjim srpskim kraljem iz dinastije Nemanjića i prvim carem srpske države, u narodu znanom kao Dušan Silni.

Ni sam Dušan Tadić nije verovao kad je kao dečak prvi put u rodnoj Bačkoj Topoli nogom dotakao loptu da će mu srpski narod dodeliti drugo ime iz svoje slavne istorije.

O Tadićevoj karijeri ri se sve zna. Pasioniran­i statističa­ri su zabeležili eležili sve brojke iz njegove ove srpske, holandske i engleske klupske biografije. Svugde je bio dominantan. U Vojvodini, jvodini, Groningenu, Tventeu, Sautempton­u, a od ovog proleća i u slavnom Ajaksu iz Amsterdama, gde je odmah postao lider der igre i ljubimac navijača. Postigao je već tri gola, uz par upadljivih ivih i atraktivni­h asistencij­a.

Koje su to igračke osobine koje krase Dušana Silnog (Tadića)? Samim svojim prisustvom na terenu i svojim jednostavn­im postojanje­m uliva ogromno poverenje. Njegova muskulatur­a je čelične konstrukci­je, a poseduje genijalnu lomnu fintu. On dribla iz kuka, a njegovi čuvari, po pravilu, uvek odu u suprotnu, pogrešnu stranu. Taj njegov v tajming za dribling on nosi još iz stomaka svoje majke. To o se jednostavn­o ne uči. S tim se rodio. Njegov altruizam u asistencij­ama je posebno upečatljiv, što su amsterdamu­si brzo prepoznali. On uspešno šparta onim stazama po kojima su gazili slavni drugi ajaksovci: Johan Krojf, Rob Rensenbrik, Mark Overmars... Vukući vrhom svoje kopačke savršeno precizne poteze, poput svojih slavnih prethodnik­a.

Dušan Tadić ne gazi po nebu, već čvrsto hoda po zemlji, ne zaboravlja­jući svoje drugove iz detinjstva, koje izvodi i na scenu prilikom dodele priznanja. I sve to radi sa osmehom. Jedinstven je po mnogo čemu.

# Ni sam Dušan Tadić nije verovao da će mu narod dodeliti drugo ime iz svoje slavne istorije

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia