Blic

Užice slavi evropskog prvaka i rekordera

Naš takmičar je postigao i najbolji rezultat na svetu, a disk je u Berlinu bacio čak 39,84 metra.

- V. Lojanica

Srbija je dobila evropskog prvaka i svetskog rekordera u kraljici sportova. Užičanin Nebojša Đurić na kontinenta­lnom prvenstvu u paraatleti­ci u Berlinu bacio je disk 39,84 metra i za 40 centimetar­a nadmašio dosadašnji planetarni rekord.

Đurić, koji se takmičio u kategorija­ma F55 i F56, na takmičenje je došao sa četvrtim rezultatom ove sezone koji je obećavao medalju. Ispostavil­o se da je hicem za anale za skoro dva metra nadvisio konkurenta iz Azerbejdža­na koji je slovio za prvog favorita takmičenja. Trećeplasi­rani Bugarin ostao je više od četiri metra kraći od Nebojše. Svetski rekord pao je u poslednjoj šestoj seriji.

- Počeo sam sa loših 32,45, u drugoj seriji sam bio znatno bolji, a u trećoj sam se sa 38,80 vratio u igru za medalju. Uoči poslednje serije, u kojoj su Azerbejdža­nac i Bugarin podbacili, dobio sam savet od trenera Nikole Radovanovi­ća. Rekao mi je „ možeš ti to“, „imaš je“, ulio mi je dodatnu snagu, podrška je stizala sa tribina od drugova iz reprezenta­cije. Znao sam da mogu daleko, osetio da imam u ruci daljinu, hteo sam što pre da bacim i iskoristim taj naboj adrenalina. Kad je disk pao oko linije koja obeležava 40 metara, znao sam ne samo da ću biti prvi nego i da sam oko svetskog rekorda - kazao je za „Blic“ nebojša đurić Nebojša Đurić dan posle velikog uspeha.

Na tribini je tada, kaže, bila cela reprezenta­cija Srbije, u njoj i Saška Sokolov, koja je prethodno u bacanju koplja u kategoriji F46 stigla do bronze. Počelo je zajedničko slavlje. Nebojša se atletikom počeo baviti 2011. Brzo je odustao, ali se tri godine kasnije vratio sportu na insistiran­je prijatelja i sugrađanin­a Miloša Zarića, takođe paraatleti­čara, svetskog i evropskog prvaka u bacanju koplja, verovatno jednog od retkih koji su se nadmetali i na letnjoj i na zimskoj paraolimpi­jadi. Zarić će na borilište u četvrtak i favorit je za medalju.

Subota je novi izazov za Đurića. Zlato i rekord osvojeni u disku pokušaće da nadogradi još jednim odličjem, ovoga puta u bacanju kugle. I tu je među favoritima, od njegovih 11,80 bolje rezultate ove godine imaju samo jedan Bugarin i Poljak.

- Ovo je medalja za celu Srbiju, moje Užice, moje prijatelje i sve one koji su me podržavali i verovali u mene. Sad se psihički spreman i za kuglu. Verujem da će i u toj disciplini sve doći na svoje mesto pa da kući ponesem još jedan razlog za veliko slavlje - prenosi svetski rekorder.

NEBOJŠA SE VRATIO SPORTU NA INSISTIRAN­JE SUGRAĐANIN­A I BACAčA KOPLJA MILOŠA ZARIćA

 ??  ?? navikao na medalje:
navikao na medalje:

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia