Blic

Tadić i Radonji

Fudbaleri Ajaksa i Crvene zvezde su u sjajnoj formi pred mečeve sa Litvanijom i Rumunijom, 7. septembra u Kaunasu, odnosno tri dana kasnije u Beogradu.

- Aleksandar pijevac

Rivali srpske reprezenta­cije u novoformir­anom takmičenju Ligi nacija počeli su da otvaraju karte. Spisak fudbalera prvo su u UEFA poslali Rumuni, koji će 10. septembra gostovati “orlovima” na stadionu Partizana. Pre toga, na otvaranju grupe 4 u Ligi 3 izabranike Mladen Krstajića očekuje duel sa Litvanijom u Viljnusu. Četvrta ekipa u našoj grupi je Crna Gora.

Selektor Kozmin Kontra se odlučio za 19 fudbalera među kojima nema nijednog koji igra u Rumuniji. Najzvučnij­a imena su svakako vezista Standarda iz Liježa Razvan Marin i kapiten, 34-godišnji Kristijan Sapunaru, koji posle Porta i Saragose sada nosi dres turskog Kajzerija. Rumuni nisu uspeli da se plasiraju na Svetsko prvenstvo u Rusiji, a na poslednja četiri meča zabeležili su četiri pobede, protiv Izraela (2:1), Švedske (1:0), Čilea (3:2) i Finske (2:0).

Na papiru, “orlovi” su favoriti za osvajanje prvog mesta u grupi koje bi nas približe plasanu u viši rang (grupa B), odnosno Evropskom prvenstvu 2020. godine. Kao što je poznato, selekcije su podeljene u jednu grupu od tri i tri grupe sa po četiri tima, a pobednici grupa izboriće plasman u B ligu, dok će poslednjep­lasirani ispasti u D Ligu nacija. Završni turnir, fajnal for UEFA Lige nacija biće na programu od 5. do 9. juna 2019. godine. Pobednik ovog takmičenja direktno će se plasirati na Evro 2020.

A u kakvoj su formi naši reprezenta­tivci?

Od standardni­h reprezenta­tivaca, u najboljem izdanju je Dušan Tadić, koji je procvetao posle odlaska iz Sautempton­a u Ajaks. Tadić je na četiri meča za slavni holandski klub postigao dva gola i imao je dve asistencij­e tako da sa pravom od njega očekujemo da iznese i ovaj ciklus.

Aleksandar Mitrović je, po običaju, uvek opasan, a postigao je i prvenac za Fulam u Premijer ligi. Golove kao na traci postiže Aleksandar Prijović, koji je PAOK doveo na korak do plasmana u Ligu šampiona sa tri gola na četiri utakmice. Početak nove sezone je prijao i Nemanji Radonjiću, koji je prerastao Crvenu zvezdu. Dobra vest je da se posle dugačke pauze vratio i Matija Nastasić (Šalke), koji će pre pet dana odigrao svih 90 minuta u pobedi nad Švajnfurto­m.

Nemanja Matić je direktno sa SP iz Rusije otišao na operaciju i još nije odigrao meč za Mančester junajted u novoj sezoni. Menadžer Žoze Murinjo je rekao da je Matić u subotu počeo da ozbiljnije trenira i postoji mogućnost da 27. avgusta debituje u derbiju sa Totenhemom. Bilo kako bilo, Matić je odmah posle utakmice sa Brazilom rekao da je umoran i da je “možda odigrao poslednji meč za reprezenta­ciju”. Svi se nadamo da Nemanja nije rekao zbogom, ali zbog svega male su šanse da ćemo ga gledati protiv Litvanije i Rumunije.

U sličnom tonu je posle eliminacij­e sa SP pričao i Aleksandar Kolarov, ali se očekuje da će fudbaler Rome sa kapitensko­m trakom da predvodi “orlove”. Kolarov je izneo ogroman teret u kvalifikac­ijama i na Mundijalu i bilo je sasvim razumljivo da mu je teško pala eliminacij­a u grupnoj fazi.

Veteran Duško Tošić je rekao da želi da igra za nacionalni tim, međutim pitanje je da li će uspeti da se prilagodi obavezama sada kada je iz Turske prešao u Kinu.

Sergej Milinković Savić ( Lacio) hvata zalet i očigledno je da su mu potrebne utakmice da uđe u ritam, kao i našim fudbalerim­a u Nemačkoj, gde šampionat počinje tek ovog vikenda.

Filip Kostić je promenio sredinu i da ne bi igrao u Cvajti, Hamburger je našeg fudbalera poslao na pozajmicu u Ajntraht, gde su Luka Jović i Mijat Gaćinović.

Novo ime u Bundesligi je i Marko Grujić, koji ponovo pokušava da pokrene karijeru. Grujić je želeo da ostane u Liverpulu, Jirgen Klop je, međutim, rekao da mora na pozajmicu, a naš mladi fudbaler je umesto Kardifa izabrao da narednu sezonu igra u Herti iz Berlina.

 ??  ?? oti jjunajtedj novojj ć fazi.san, c tiže rak ametiri ove anji eraobra gačatija sno tvu o dema, riće k asti ršni u ine. enja i
rmi
prejem aska aks. eča mao o če- radonjić igra u reprezenta­tivnoj formi
oti jjunajtedj novojj ć fazi.san, c tiže rak ametiri ove anji eraobra gačatija sno tvu o dema, riće k asti ršni u ine. enja i rmi prejem aska aks. eča mao o če- radonjić igra u reprezenta­tivnoj formi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia