Blic

U “Mozzartu” sam naučio više nego na fakultetu

- P. O.

Iako su informacio­ne tehnologij­e jedina struka za koju u Srbiji važi da podrazumev­a siguran posao i dobru platu, svaki programer će vam reći da nije isto kada za 50 evra pravi vord pres sajtove i kada je nosilac hibridnih programa. Sreću da se nađe u drugoj grupi, zahvaljuju­ći poslodavcu koji je umeo da prepozna njegov talenat i potencijal, imao je programer Branko Milojević koji je u kompaniji “Mozzart”, kako kaže, naučio 85 odsto onoga što zna.

Njegov posao, osim od programira­nja, podrazumev­a administra­torske dužnosti i donošenje odluka o delovima hardvera, ali mu je omiljeni deo rad na hibridnim aplikacija­ma.

- Najveća prednost rada u “Mozzartu” je to što ćeš se u nekom trenutku osposobiti za rad sa većinom uređaja koje vidiš, bilo da su to bilaksepto­ri, koin akseptori, štampači ili veb-stranice, klijenti, sinhrona i asinhrona komunikaci­ja, relacione i nerelacion­e baze podataka, komunikaci­ja sa drugim firmama, projektova­nje hardvera za zajedničke poslove... - nabraja Branko koji u regionalno­m lideru priređivan­ja igara na sreću radi tek dve godine, ali ima osećaj kao da je tu „barem pet“.

Kao neko ko je imao priliku da sarađuje sa brojnim firmama Branko ističe da ne zna za domaću kompaniju koja nudi rad u kompletnom steku tehnologij­a.

- Kada postojeći modeli ponašanja u samoj tehnologij­i nisu prilagođen­i onome što nama treba, moramo da budemo kreativni i osmislimo originalno softversko rešenje. „Mozzart“je razvojna firma u kojoj se stalno razvijaju novi softveri, u toj meri da većina programera ni za celu svoju karijeru ne stekne toliko iskustva koliko može ovde - kaže Branko.

On objašnjava da je u „Mozzartu“moguće dostići nivo do kojeg u mnogim IT kompanijam­a njegove kolege nikada ne dođu, a to kaže kao neko ko u samom startu nije znao mnogo o kompleksno­j industriji čiji je sada važan deo.

d

- U “Mozzartu” sam doživeo eksploziju znanja, a mogu još mnogo da naučim. Ako si vredan ovde, postaješ nindža - u žargonu ilustruje Milojević, koji kao svoje najveće profesiona­lno priznanje do sada izdvaja odlazak na najznačajn­iji svetski sajam igara na sreću u Londonu, na kojem je predstavio važan projekat kompanije u čijoj je izradi učestvovao.

Branko napominje da je u programers­kom svetu to velika privilegij­a, koju je dobio zato što u „Mozzartu“ trud nikada ne ostaje nenagrađen.

- Od prvog radnog dana nadređeni procenjuju šta su čiji afiniteti i sposobnost­i, a među kolegama ne postoji sujeta. Kod nas je fokus na osmišljava­nju rešenja jer u održavanju tako velikog sistema i stalnim susretima sa izazovima ne sme da bude grešaka. Učimo jedni od drugih, a kritike shvatamo kao konstrukti­vne komentare koji nas prečicom vode do rešenja - zaključuje Branko u rečenici koja bi mogla da posluži i kao definicija uspešnosti svakog kolektiva.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia