Blic

Znao sam ako stanem na sekund, , umirem

- Nenad božoviĆ

„Nije postojalo ništa treće u tom trenutku. Ako uspem da dođem do nekog da mi pomogne, imaću šansu da preživim. Ili ću ostati u šumi i umreti. Prevezao sam majicom rasporene grudi iz kojih je tekla krv i krenuo polako“, priča za „Blic“drvoseča Svetislav Đukić (57) iz Novog Sela kod Vrnjačke Banje.

Svetislav se povredio u šumi iznad varošice Ušće dok je sekao drva tako što se okliznuo i pao na uključenu motornu testeru, koja mu je ušla unutar tela, tik pored srca, i isekla ga sa strane. Tako ranjen, sa otvorenom ranom od 30 centimetar­a kroz koju su se videli unutrašnji organi, jer je mač testere prerezao rebra, srčanu i plućnu maramicu, čak i deo srca, pešačio je nekoliko kilometara kroz šumu. Onda je autom odvezen do Ušća, odakle su ga prebacili u kraljevačk­u bolnicu. Samo zahvaljuju­ći uigranom timu sastavljen­om od u tom trenutku najboljih hirurga u Opštoj bolnici „Studenica“u Kraljevu, Svetislav je danas živ.

- Ne mogu da vam opišem kakve su bile muke ići sa takvom ranom kroz šumu. U jednom trenutku mi je došlo da sednem. Ali znao sam da ako to uradim, izgubiću dragoceno vreme. Jer svaki minut je bio dragocen, a sve vreme sam krvario. Neobjašnji­vo je. Smatram da je to bilo oličenje upornosti života. Mislim da sam samo zato što sam celog života bio radan, tvrd i u kondiciji uspeo da preživim – objašnjava ovaj drvoseča.

Svetislav kaže da skoro dve nedelje kako leži u bolnici razmišlja o tome kako je testera mogla da ga iseče. Ali nema jasnog odgovora.

- Svakog dana mislim o tome. Ne mogu ni sebi da objasnim kako me je testera isekla, a mnogo sam stabala prerezao u prošlosti. To je bio trenutak. Kada sam se okliznuo i pao, ja sam razmišljao o

tome da ne oštetim lanac na testeri jer sam ga tako dobro naoštrio da je sekao stabla kao žilet. Zato sam povukao testeru nagore. Onda se ona vratila i počela da me seče. Uspeo sam da je nakratko sklonim, ali se ona ponovo navratila i bukvalno na isto mesto na grudima nastavila da me seče - priča sa nevericom Svetislav.

Koliko je ovaj drvoseča bio jak i priseban, govori podatak da se bola uopšte ne seća, ali kako nam je rekao, bilo mu je žao kada je video tako veliku ranu u grudima.

- Toliki procep na grudima, a ja se ne sećam bola. Ali pretekao sam. Ne postoje reči kojima bih mogao da se zahvalim ovim predivnim ljudima u bolnici u Kraljevu. Spasli su mi život – kaže Svetislav, koji i pored svoje čvrstine, nije mogao da sakrije suze radosnice.

Razmišljao sam o tome da ne oštetim lanac na testeri jer sam ga tako dobro naoštrio da je sekao stabla kao žilet

 ??  ?? hirurzi su satima operisali nesreĆnog drvoseČu svetislav kaže da se ne seĆa bola, zna samo da je sve vreme obilno krvario
hirurzi su satima operisali nesreĆnog drvoseČu svetislav kaže da se ne seĆa bola, zna samo da je sve vreme obilno krvario
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia