Blic

Četiri pacijenta dobila novu šansu za život

- Tanjug/A. J.

Četiri života spasena su zahvaljuju­ći organima jednog donora čija je porodica dala saglasnost za uzimanje organa posle njegove smrti.

U Kliničkom centru Srbije i KC Vojvodina u noći između nedelje i ponedeljka urađene su istovremen­o četiri transplant­acije - jetre, srca i dve transplant­acije bubrega zahvaljuju­ći tome što je porodica jednog pacijenta koji je preminuo u KCS dala saglasnost da se njegovi organi daju onima kojima će spasti ili produžiti život.

S. N. (60) je na transplant­aciju srca čekao osam meseci, a direktor Klinike za Kardiohiru­rgiju KCS prof. Svetozar Putnik kaže da se on sada, nakon transplant­acije, dobro oseća, a oporavak ide željenim tokom.

- U KCS se već pet godina rade transplant­acije srca. Urađeno je više od 40 takvih operacija, tako da je to danas jedna rutinska procedura. Sezona je godišnjih odmora, ali ekipa za transplant­aciju je skupljena bez problema i mi smo u stanju da u svako doba dana i noći to uradimo - rekao je profesor Putnik.

Jedan od četiri pacijenta, koji je ovaj put dobio šansu za život, Rade Jevrić iz Mladenovca, na transplant­aciju jetre čekao je dva meseca. Član tima za transplant­aciju jetre prim. dr Dušan Jovanović kaže da se i ovaj pacijent dobro oporavlja i da su svi parametri uredni.

Darko Umićević je posle osam godina dijalize dočekao novi bubreg.

- Ova transplant­acija će me vratiti u normalan život - kaže Umićević

Njegovim oporavkom zadovoljna je i prof. Marina Savin, šefica tima za transplant­aciju bubrega KCS, koja kaže da je kod pacijenta uspostavlj­ena normalna funkcija transplant­iranog bubrega.

- Pacijent je u odličnom stanju. Posle osam godina hemodijali­ze i potpunog prestanka mokrenja, uspostavlj­ena je normalna funkcija bubrega - pojasnila je ona.

Još jedna transplant­acija bubrega urađena je u KC Vojvodina, gde je pacijent posle pet godina hemodijali­ze dobio organ.

 ??  ?? lekari kcs i kc VojVodine obaVili interVenci­je
lekari kcs i kc VojVodine obaVili interVenci­je

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia