Blic

Četiri raspusta, prva pauza već u novembru

Trećeg septembra u školske klupe širom Srbije sešće nešto manje od 900.000 đaka, od kojih će njih 65.510 to učiniti prvi put.

- Rada bjeliĆ

Tek desetak dana ostalo je do početka nove školske godine koja će startovati sa “dva dana zakašnjenj­a”, pošto 1. i 2. septembar, na radost đaka, padaju u subotu i nedelju. I dok roditelji uveliko pripremaju budžet za sve potrebne izdatke koje sa sobom nosi septembars­ka groznica, školskim obavezama najviše se raduju đaci prvaci. Oni malo stariji više se raduju kupovini nove odeće i obuće nego školskog pribora, a večita roditeljsk­a dilema je da li odabrati nove ili polovne knjige i kako ispuniti svaku želju školarcima.

U đačke klupe ove godine sešće prvi put mališani rođeni od 1. marta 2011. do 28. februara 2012. godine, kojih je na teritoriji Republike Srbije 65.510. To je oko 2.500 manje mališana u odnosu na prošlu godinu, a čak 4.000 manje nego u školskoj 2016/2017, kada ih je bilo 69.650.

Kao i prethodnih godina, jedan školski kalendar važiće na teritoriji Vojvodine zbog velikog broja nacionalni­h manjina koje tamo žive, a nešto drugačiji

U đačke klupe ove godine sešće prvi put mališani rođeni između 1. marta 2011. i 28. februara 2012. godine

raspored biće u ostalim delovima Republike Srbije. Najveća razlika ogledaće se, kao i ranije u - zimskom raspustu. Vojvođani će se, naime, odmarati u cugu, od

22. decembra pa sve do 14. januara, dok će u Beogradu i ostatku Srbije učenici imati raspust iz dva dela: prvi od 1. do 8. januara, a drugi, veći, od 1. do 17. februara (spojen sa Danom državnosti).

Prvu pauzu učenici će imati već 9. novembra, i to četiri dana uključujuć­i vikend, dok je termin od 26. aprila do 5. maja rezervisan za uskršnji raspust, koji se ove godine spaja sa prvim majem, praznikom rada.

Školska godina ne završava se u isto vreme za sve đake. Ranije će se raspustiti mali i veliki maturanti, i to

31. maja, kako bi mogli da privedu kraju pripreme za prijemne ispite. Ostali osnovci na zasluženi odmor otići će

14. juna, dok će srednjoško­lci od prvog do trećeg razreda najduže ostati u školskim klupama, do 21. juna.

 ??  ?? prvaka ove godine ima "#.#$%, što je za &.#%% manje od broja upisanih prošle godine
prvaka ove godine ima "#.#$%, što je za &.#%% manje od broja upisanih prošle godine

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia