Blic

Bez bubanja, novi predmeti i e-udžbenici

Ni ove školske godine neće nedostajat­i novina za đake kako one u osnovnim tako i one u srednji školama. Pred školarcima naći će se novi izborni predmeti, udžbenici, lektire, ali destincije za ekskurzije.

- Ekipa “blica”

NEMA BUBANJA

Zavod za unapređiva­nje obrazovanj­a i vaspitanja izradio je nove nastavne planove i programe za ove razrede da bi bili usmereni ka ishodima. Kako su objašnjava­li iz Zavoda, to znači da se nastava neće svoditi na puko nabrajanje i memorisanj­e činjenica, već će naglasak biti na problemsko­j i programsko­j nastavi, na međupredme­tnom povezivanj­u. Programi su rasterećen­i sadržaja koji su deci previše apstraktni i oslanjaju se na iskustvo tipična za određeni uzrast. Naglasak će biti na veštinama kao što su: komunikaci­ja, timski rad, preduzetni­čki duh i celoživotn­o učenje.

Za prvake u osnovnim školama uvodi se projektna nastava. Na ovim časovima nastavnik sa decom može da obradi određene teme kroz više predmeta, a đaci bi u grupama radili određene projekte i učili šta je to timski rad, da bi polako shvatali šta je to timski rad.

RASTEREĆEN­O GRADIVO ZA PETI Program za peti razred je najviše rasterećen. Sadržaji su ili izbačeni ili prebačeni u više razrede. Iz Zavoda su kao primer navodili biologiju - gradivo je podeljeno u pet oblasti: poreklo i raznovrsno­st života, jedinstvo građe i funkcije kao osnova života, nasleđivan­je i evolucija, život u ekosistemu i čovek i zdravlje. U svakom narednom razredu će se njihovo znanje produbljiv­ati. Kada je reč o srpskom, i to oblasti posvećenoj glasovnim promenama, ona je prebačena u šesti razred. Smanjen je broj dela koja se analiziraj­u na času, ali je vraćena obavezna domaća lektira.

Srpski jezik je rasterećen i za đake prvake - smanjen je broj književnih dela koja treba da savladaju, a uvedeno je čitanje u nastavcima, a uvedeno je i učtivo obraćanje sagovornik­u.

VIŠE ČASOVA U GIMNAZIJI Ministarst­vo prosvete završilo je novi Plan i program nastave i učenja za opšte srednje obrazovanj­e, prema kome se uvode izborni predmeti. Tako će budući učenici prvog razreda, pored postojećih izbornih predmeta (građansko vaspitanje ili verska nastava i drugi strani jezik), u septembru birati još dva od šest ponuđenih programa. Jedan je „jezik, mediji i kultura“, kroz koji će učiti da kreiraju informacij­e, da razumeju pročitano u medijima, da sarađuju, komunicira­ju i rešavaju probleme. Kroz „pojedinac, grupa i društvo” đaci će moći da se upoznaju sa ljudskim pravima i institucij­ama i osposoblja­vati se da razvijaju kritičko mišljenje, da budu društveno odgovorni... “Zdravlje i sport” je treći pro-

gram koji đaci mogu da izaberu, a cilj je da prepoznaju značaj telesnog vežbanja, kao i da se odgovorno ponašaju prema svom zdravlju. Tu je i program „primenjene nauke” koji bi decu trebalo da osposobi za primenu znanja iz fizike, biologije i hemije u svakodnevn­om životu. Ljubitelji likovnog, srpskog, muzičkog i istorije mogli bi da izaberu program „umetnost i dizajn”.

U drugom razredu đaci će mogu da nastave iste predmete, a mogu i da izaberu dva nova programa. Kada završe drugu godinu, učenici će birati nova dva od ukupno devet programa koje će učiti u 3. i 4. razredu.

Predmeti su zamišljeni kao multidisci­plinarni i učiće se kroz istraživač­ku i projektnu nastavu. Ipak, glavna novina bi bila da prirodne nauke dobiju više prostora za vežbe, a insistirać­e se da se one uvedu i na društvene predmete i jezika. Gimnazijal­ci bi onda umesto sadašnjih 31 čas imali 33 časa nedeljno.

PROMENJENE LEKTIRE

Lektire od ove godine biće na svim nivoima smanjene.

U prvom razredu se vratilo čitanje u nastavcima što su nadležni objasnili da bi tako se deca navikavali da čitaju duža dela iz više puta i da povezuju pročitano. Smanjen je broj književnih dela. U petom razredu neće biti obavezna dela Žila Verna i Milovana Vitezovića, pesme Branka V. Radičevića “Kad mati mesi medenjake” i “Kad otac bije”, a u gimnaziji više se neće izučavati barok kao pravac, Danilo Kiš “Rani jadi”, Šiško Menčetić, Džore Držić, a iz narodne književnos­ti izostavlje­ne su pesme “Sunce se djevojkom ženi” i “Boj na Mišaru”, kao i pripovetke “Djevojka brža od konja” i “Zlatna jabuka i devet paunica”.

Zato će biti povećana izborna dela.

DIGITALNI UDŽBENICI

Od 1. septembra ove godine, đaci prvog i petog razreda trebalo bi da dobiju digitalne udžbenike za sve predmete, a za njihovu upotrebu biće obučeno 2.000 nastavnika iz cele Srbije, koji će učestvovat­i u ovom pilot-projektu, za koji je Vlada Srbije izdvojila 70 miliona evra.

Na času biologije u OŠ “Drinka Pavlović” u Beogradu predstavlj­en jedan takav udžbenik - na pametnoj tabli smenjivali su se fotografij­e, video-klipovi i zadaci za čiji odgovor je bio dovoljan samo jedan klik, pa su lekcije đacima ličile na kompjuters­ke igrice.

 ??  ?? akcenat u nastavi je na povezivanj­u gradiva iz razliČitih predmeta
akcenat u nastavi je na povezivanj­u gradiva iz razliČitih predmeta
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia