Blic

OPREMITE KUTAK SAMO ZA UČENJE

Prostor je važan za sticanje radnih navika

-

Sticanje radnih navika jedna je od glavnih veština koja se stiče tokom školovanja, ali ne nužno u školi - to se pre svega odnosi na vreme provedeno u kući, a za to je potreban i specijalan kutak.

Naime, stručnjaci preporučuj­u da deca uvek uče i pišu zadatke na istom mestu. I sedenje na mestu, na kojem je dete naviklo učiti, stvara psihološku spremnost za rad.

Detetu, pre svega, treba obezbediti dovoljno veliku radnu površinu na koju će dopirati dovoljno svetla. Poželjno je da sto bude blizu prozora kako bi dete imalo dovoljno prirodnog svetla. U suprotnom, treba obezbediti svetiljku, koja će biti smeštena sa leve strane kod dešnjaka, odnosno s desne kod levorukog.

Ovo mesto ne treba da bude samo prostor za pisanje zadatka, već i prostor na kome će vaše dete držati svoje knjige, pisaći pribor i druge potrepštin­e za školu (olovke, bojice, lepak, makaze, spajalice, papire). Ukoliko će trpezarijs­ki sto poslužiti kao radni, od pomoći će biti plastična posuda u koju bi đak mogao da odlaže pribor na jednom mestu.

U tom slučaju, detetu, dok uči i radi, treba obezbediti mir i tišinu.

Idealno je da se radni sto za nešto starije dete nalazi u sobi deteta jer se pisanjem zadataka i učenjem na odvojenom mestu ono počinje osamostalj­ivati.

Dobro je da se na stolu nalazi kalendar kako bi dete lakše moglo organizova­ti vreme koje mu stoji na raspolagan­ju za učenje pojedinih predmeta. Stolica treba da bude udobna, ali pre svega dovoljno visoka.

Učenje na krevetu ili podu mogu priuštiti sebi samo oni koji imaju radne navike.

 ??  ?? najvažnije je da dete ima izgraĐenu samostalno­st i samopouzda­nje za nove izazove, savetuju psiholozi
najvažnije je da dete ima izgraĐenu samostalno­st i samopouzda­nje za nove izazove, savetuju psiholozi
 ??  ?? i lektiru treba Čitati za radnim stolom
i lektiru treba Čitati za radnim stolom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia