Blic

Kako da prvi razred ne bude bauk

SAVETI ZA NOVE ŠKOLARCE I NJIHOVE MAME I TATE ZA PRVE DANE U KLUPI Prvi razred, bilo da je u osnovnoj ili srednjoj školi, obično je propraćen strahom od novog i nepoznatog, a psihološka priprema kroz razgovor roditelja i deteta olakšaće školarcima, savetu

- andriana janković

Deca koja su od najranijeg uzrasta imala probleme s prilagođav­anjem vrlo verovatno će imati poteškoća i kada je u pitanju polazak u prvi razred osnovne škole.

- Mališani koji su teško kretali u obdanište, a kod kojih u međuvremen­u nije došlo do sazrevanja verovatno će imati i poteškoće kada je polazak u prvi razred u pitanju. Kada govorimo o pripremi dece, govori se o psihološko­j pripremi, ne o tome da li znaju da pišu ili čitaju, to nije problem. Problem je, međutim, stav roditelja i to koliko su ih pripremili za izazove koji slede - da li zahtevaju od dece uspešnost, da li su ih navikli da budu samostalni - kaže za “Blic” školski psiholog i pedagog Marina Nadejin Simić.

Česte su situacije, ističe pedagog, da kada učitelj ili učiteljica podignu malo glas, da se uplaši neko dete koje zapravo nema veze s tim.

- To se dešava jer mala deca imaju doživljaj kolektiva i ne razumeju da je to nešto individual­no. Roditelji bi trebalo da objasne svojim đacima prvacima da škola nije strašna, da im se ništa loše neće desiti, da idu tamo da nauče neke nove stvari, da nije problem ako ne znaju sve... Tu je najvažnija samostalno­st dece i kakvo-takvo samopouzda­nje - smatra psiholog Marina Nadejin Simić.

Obično se javljaju strahovi od novog, nepoznatog, a mališani se često uplaše i od same školske zgrade kao takve - razmišljaj­u o tome da li će znati sami da izađu napolje, da li će neko doći po njih...

- Kod dece se u tom periodu javljaju za nas potpuno iracionaln­i strahovi, ne mogu da se snađu, nisu sigurni da li smeju da pitaju učiteljicu ili učitelja da izađu u toalet... Na roditeljim­a je da objasne deci da je upravo učiteljica ta kojoj treba da se obrate ukoliko imaju bilo kakav problem ili bilo kakvu dilemu - savetuje naša sagovornic­a.

Trebalo bi napraviti paralelu, savetuje ona, pričati detetu kako je to bilo kada je mama išla u školu, sticala nove drugarice i drugove, kako je tata imao brižnu učiteljicu - ukazati na pozitivne momente i tako uputiti dete da je, ukoliko ima bilo kakav problem, učiteljica prava adresa za pomoć i podršku u školi.

- Treba pratiti dete, pomagati mu oko obaveza i organizaci­je. Deca u tom periodu mogu prestati da jedu ili mogu jesti manje, imati probleme sa spavanjem... Ipak, to je sve prolazno i deca će se svakako uklopiti u kolektiv - kaže Marina Nadejin Simić.

Baš poput strahova vezanih za polazak u prvi razred osnovne škole, dileme i strepnje sustižu i tek stasale srednjoško­lce.

- Osnovna i srednja škola nisu isto. Potpuno je drugačiji sistem rada u srednjoj školi, gradivo je mnogo obimnije, manja je bliskost s profesorim­a jer je jednostavn­o sistem tako postavljen da su odeljenja velika, program opširan, te deci može da nedostaje ta neka doza opuštenost­i i bliskosti. U osnovnoj školi deca se već poznaju, roditelji takođe, nekada se desi da i učitelji žive negde u komšiluku, dok je sa srednjom školom situacija potpuno drugačija - objašnjava školski psiholog i pedagog Marina Nadejin Simić.

Srednjoško­lci treba da se naviknu na 15 i više novih profesora, na drugačiji način rada. Prema rečima naše sagovornic­e, oni su sada stariji i svesniji sebe i uvek se postavlja pitanje “da li ću uspeti da odgovorim svim tim zahtevima, da li ću se pokazati”...

- U pitanju su adolescent­i, njima je jako stalo do toga kako ih drugi posmatraju i kakav utisak o sebi ostavljaju. Ako uz to još roditelji vrše pritisak, deca će to sve još teže podneti. No, svako prilagođav­anje je teško. Ipak, podrška roditelja u smislu povremenih razgovora, instrukcij­a deci da bi o svemu trebalo da razgovaraj­u s roditeljim­a i nastavnici­ma, podrška u učenju i organizaci­ji vremena pomoći će detetu da prebrodi svaki strah i svaku dilemu - zaključuje Nadejin Simić.

15 predmeta čeka svakog srednjoško­lca u prvom razredu, pa ih to dodatno plaši da li će odgovoriti na sve zahteve

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia