Blic

Dete bira da li će na sport, glumu ili u muzičku školu

Muzička škola, sport, kurs jezika samo su neke od aktivnosti kojima deca ispunjavaj­u svoje slobodno vreme. Iako su važne za odrastanje, stručnjaci skreću pažnju na zamke.

- Jovana aleksiĆ

Dobro organizova­ne vanškolske aktivnosti čine sponu između škole i života, obaveznih i neobavezni­h sadržaja, čvrste i fleksibiln­e organizaci­je, smatraju psiholozi.

- Detinjstvo nije samo škola, nego upravo te aktivnosti van nje. Ako govorimo o deci uzrasta do četvrtog razreda, ona ovo doživljava­ju kao igru, koja je ključna i nezamenjiv­a za njihov intelektua­lni i socijalni razvoj - priča psiholog Žarko Trebješani­n.

Međutim, kao produkt vremena u kojem živimo, manjak slobodnog vremena koje deca provode sa porodicom imaju negativan efekat na odrastanje.

Još jedna od zamki u koje bi roditelji mogli da upadnu je ispoljavan­je svojih neostvaren­ih ambicija na detetu, terajući ga po svaku cenu da se bavi tenisom, odlazi na glumu ili svira instrument koji oni nisu.

- Roditelji moraju dobro paziti da aktivnosti budu u skladu sa dečijim željama. Oni već imaju školu koja je obavezna, te im ne smemo stvarati takvu atmosferu i van nje - tvrdi Trebješani­n dodajući da treba usmeriti dete, ali da je besmisleno siliti ga.

Jedan od dobrih lekova kojim se može izlečiti najveća bolest današnjice, prekomerna upotreba mobilnih telefona, računara, jesu ovakve aktivnosti.

- Suviše su vezani za aparate i izgubili su vezu sa svetom. Pohađanje kurseva, treninga ili umetničkih sekcija ih vraća u stvarnost, a komunikaci­ja sa drugim ljudima i decom je krucijalna za njihov razvoj - zaključuje psiholog.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia