Blic

Umetnici koji su otišli snažno su vezani za Srbiju

Vaša zemlja je podeljena, umetnici su otišli, ali i dalje imaju snažnu konekciju sa Beogradom i Srbijom koja je jedan od centara umetničkog sveta.

- M. B. - Ž. M.

Od 71 umetnika koji izlažu na ovogodišnj­em Oktobarcu, 16 ih je iz Srbije. Vladimir Veličković, Dušan Otašević, Đorđe Ozbolt, Ivan Grubanov, Ivana Bašić, Marija Ćalić, Vuk Ćuk, Maja Đorđević, Aleksandra Domanović, Nina Ivanović, Marta Jovanović, Tijana Kojić, Jelena Mijić, Branko Milisković, Nemanja Nikolić, Katarina Zdjelar, Lidija Delić su umetnici iz Srbije koji će izlagati na ovogodišnj­em Salonu naslovnjen­om „Čudo kakofonije“; dok su regionalni umetnici: Radenko Milak (BiH), David Maljković (Hrvatska), Darja Bajagić (CG) i Jasmina Cibic (Slovenija).

Istoričar umetnosti Gunar Kvaran, direktor Muzeja „Astrup Fernli“u Oslu, umetnički direktor ovogodišnj­eg Oktobarsko­g salona, podseća da postoje važni srpski umetnici koji žive van Srbije, kao što su Vladimir Veličković u Parizu, mladi umetnik Đorđe Ozbolt u Londonu i Ivana Bašić u Njujorku.

- Vaša zemlja je podeljena, umetnici su otišli, ali i dalje imaju snažnu konekciju sa Beogradom i Srbijom. Umetnički svet ima mnogo centara i Srbija je definitivn­o jedan od njih. Beogradska umetnička scena je internacio­nalna, ali snažna i mlada, što se najbolje vidi po galerijama U10 i Remont. Energija ključa unutar sistema - kaže naš sagovornik. Dela iz najznačajn­ije savremene svetske umetnosti biće izlagana u galerijama Kulturnog centra Beograda, Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti, zgradi Muzeja grada Beograda, U10 galeriji i Remont galeriji - rekao je Kvaran za avgustovsk­i broj magazina „Elevejt“.

Eminentni domaći umetnici Dušan Otašević i Vladimir Veličković će se posle nekoliko decenija ponovo predstavit­i na 57. Oktobarsko­m salonu koji će biti održan od 15. septembra do 28. oktobra.

 ?? Foto: žarko vijatović ?? vladiMir veličković,
Foto: žarko vijatović vladiMir veličković,

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia