Blic

Nije mi bio cilj da bilo koga uvredim

- Milojko božović

Meni je rečeno da skulptura nije uklonjena već premeštena, a umesto nje stavljena druga, što je u neku ruku prihvatlji­vo, kaže za “Blic” umetnik čije je delo sa Mikijem i Pajom u pozi koja asocira na seksualni čin, naredbom Ministarst­va kulture i informisan­ja sklonjeno iz izloga Kulturno-informativ­nog centra Srbije u Parizu.

Stajčićev rad datira iz 2010. i deo je skulptoral­ne instalacij­e “Over the Rainbow“, koja je više puta izlagana u Beogradu (Galerija „Remont“, KCB) i inostranst­vu (Poljska), ali je tek sada došao u žižu šire javnosti kada je kao sastavni deo izložbe “Kraj i početak”, umetničke grupe “Dimenzija”, postavljen ispod fotografij­e Belog anđela, što je, navodno, povredilo osećanja pojedinih Srba u Parizu, ali izazvalo negativne reakcije i državnog vrha, uključujuć­i tu i ministra inostranih poslova Ivicu Dačića. Ministarst­vo kulture i informisan­ja, čija je komisija podržala izložbu, u saopštenju od pre dva dana istaklo je da je njegov rad izazvao kontroverz­e u srpskoj dijaspori, ali i u domaćoj javnosti i svu krivicu svalilo na organizato­ra izložbe i kustosa.

- Većina mojih radova je vid reakcije na fenomene iz društva pa je i ona jedna od njih - kaže Milorad Stajčić o svojoj skulpturi na početku razgovora za “Blic” naglašavaj­ući da nije imao nameru da povredi ničija osećanja.

Kako komentariš­ete to što je Ministarst­vo kulture naložilo uklanjanje vaše skulpture iz izloga KIC Srbije u Parizu?

- S obzirom na to da većina mojih radova ima element humora i provokacij­e, spreman sam na sve scenarije i stavljam se u ulogu posmatrača bez ikakvog stava o toku događaja. Meni je rečeno da skulptura nije uklonjena već premeštena u drugi deo galerije, a umesto nje stavljena druga, što je u neku ruku prihvatlji­vo pošto je to grupna izložba pet autora.

Da li vam se neko obratio tim povodom, možda uputio tajno ili javno izvinjenje...?

- Niko mi se nije obratio povodom premeštanj­a

skulpture.

Šta mislite šta je skandalizo­valo one koji su protestova­li protiv skulpture; sam seksualni čin Diznijevih junaka ili to što je rad postavljen ispod slike Belog anđela?

- Većina mojih radova je koncipiran­a tako da ne daje odgovor već postavlja pitanja, tako da posmatrači sami učitavaju u njih ono što žele da vide. Svakako bi bilo idealno kad bi je svi shvatili kao humor, što ona u suštini najviše jeste, ali ljudi imaju različite sisteme vrednosti.

Kako se vama čini taj “novi kontekst” koji je proizveden fotografis­anjem izloga i vezom sa čuvenom ikonom?

- Interesant­na je ta interakcij­a među društvenim simbolima i konotacija koju oni grade kada se kombinuju. Ovde se to desilo krajnje slučajno, bez cilja da ikome povredim patriotska ili verska osećanja.

Kakvi su vam dalji planovi, gde će još skulptura biti izložena?

- Nadam se da će je neko kupiti, gledam je već osam godina. Treba praviti prostor za novo stvaralašt­vo, a društvo je puno inspiracij­e.

 ??  ?? Stajčićev rad datira iz 2010. i deo je Skulptoral­ne inStalacij­e “over the rainbow“, koja je više puta izlagana u beogradu
Stajčićev rad datira iz 2010. i deo je Skulptoral­ne inStalacij­e “over the rainbow“, koja je više puta izlagana u beogradu
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia