Blic

Slučaj Mikija i Paje u Parizu

-

Umetnik Milorad - Mića Stajčić posle osam dugih godina tek ove nedelje dobija najveću moguću reklamu za svoj rad iz skulptoral­ne instalacij­e “Over the Rainbow” i to zahvaljuju­ći reakciji “anonimnih pariskih Srba” kojima je zasmetalo to što je narečena skulptura (a ona je, d’izvinite: Miki Maus, tu ispod duge, guzi Paju Patka) postavljen­a u izlog Srpskog kulturno-informacio­nog centra u Parizu, koji krasi slika Belog anđela.

By the way, zli jezici tvrde da je baš istim tim anonimusim­a zasmetalo i kad je Beli anđeo postavljen baš tu, a sad im smeta što ga “skrnave” prljavi diznijevci. Inače, to je toliko dobra reklama da bi neko pomislio i da ju je sam Mića osmislio. Ali nije, više je u pitanju komendijan­t slučaj.

Nekoliko pitanja je otvorio ovaj slučaj. Prvo, kako je moguće da se rad koji uopšte nije bio u konkursnoj dokumentac­iji priloženoj nadležnoj komisiji Ministarst­va kulture Srbije našao na izložbi? I ne samo da se našao nego je završio u izlogu kao njen, reklo bi se, najrepreze­ntativniji deo. A baš pomenutu manjkavost Ministarst­vo navodi u svojoj odluci da se Stajčićeva skulptura ukloni?! To će reći da ne postoji niko ko proverava šta se tu izlaže i da, hipotetičk­i, neko može da stavi sve suprotno od onoga što je odobreno.

#

Ili je trebalo da ga uklone skroz sa izložbe ili da istrpe kritike javnosti

Posle svega, Ministarst­vo uklanja rad samo iz izloga, ne i sa izložbe, a rad nije bio u konkursnoj dokumentac­iji! I naravno da ovako traljava reakcija miriše na cenzuru i nastavak rata u KIC Pariz, na čijem je čelu znameniti Radoslav - Lale Pavlović, nekada zanimljiv pisac, a poslednjih godina uglavnom apologeta Tomislava Nikolića. Ili je trebalo da ga uklone skroz i pozovu na odgovornos­t krivca za propust ili da istrpe kritike “javnosti”. Jer umetnost u sebi sadrži element provokacij­e, a to ovaj “sporni” Stajčićev rad svakako jeste.

I naravno da je fotografij­a Belog anđela, koji prema Pavlovićev­im rečima štiti Kulturni centar, nasparam seksa Diznijevih junaka neprikladn­a. Ali, o tome je morao da razmišlja kada je stavljao reprodukci­ju čuvene freske iznad izloga galerije, ili onda kada je stavljao spornu skulpturu.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia