Blic

„Država ne sme olako preći preko dečjih suza“

- mihailo jovićević

Kada 15. septembra počne sledeća - još jedna u nizu - etapa kampanje za izmene Krivičnog zakona i uvođenje doživotnog zatvora za ubice dece, Igor Jurić će ponovo pokušati „nemoguće”: da državni aparat ubedi da ništa ne sme biti veći prioritet za Srbiju od bezbednost­i njene dece.

Direktor Fondacije „Tijana Jurić” juče je zato posetio našu redakciju i predstavio plan kampanje koja počinje sredinom idućeg meseca.

- Kampanja „Ćutanje nije rešenje. Zaštitite decu“trajaće sve dok se nešto ne promeni u korist bezbednost­i dece. Ne smemo da zaboravimo decu koja su stradala od ruku svirepih ubica, te da smo kao društvo dužni da preduzmemo sve da se takvi zločini nikad više ne ponove. Bio sam svestan da neće biti lako, ali neka su deca dala svoje živote i ne smemo da ih izdamo kaže Jurić za “Blic”.

Spreman je, kaže, da ponovo sakuplja potpise kako bi naterao Skupštinu da od jeseni na dnevni red zasedanja stavi izmene Krivičnog zakonika kojima bi se sudovima omogućilo da ubicama dece, tinejdžera i trudnica dosude doživotnu robiju. Potpise 160.000 građana, sakupljene ranije ove godine, Jurić je zajedno sa glavnim urednikom “Blica” Predragom Mihailović­em predao Narodnoj skupštini, ali, nažalost, povratnu informacij­u do danas nije dobio.

- Gledaćemo da pokažemo da se ove izmene zakona tiču svih nas, svakog deteta. Verujemo da država neće lako preći preko dečjih suza - kaže Jurić. Dok kampanja - koja podrazumev­a bilborde, plakate, video-materijal i brošure koje će biti deljene građanima - ne startuje, Fondacija nastavlja sa uobičajeni­m aktivnosti­ma. Jedna od njih je i pružanje pravne pomoći i podrške porodicama stradale dece, kao i budno praćenje sudskih postupaka u kojima su oštećeni deca i tinejdžeri. Poslednji u tom nizu odnosi se na suđenje Vladici Rajkoviću, monstrumu koji je brutalno usmrtio devojčicu Anđelinu, a nedavno je osuđen na maksimalnu kaznu, 40 godina zatvora.

- Lično sam želeo da damo podršku porodici devojčice da zbog lošeg finansijsk­og stanja u kojem se nalaze ubica ne bi mogao da se izvuče. I u poslednjem u nizu slučajeva zlostavlja­nja dece vinovnik je bio povratnik: to je pravilo u gotovo 100 odsto slučajeva - kaže Jurić, dok ističe glavni razlog zbog kog je i započeo akcija koja je okosnica rada fondacije. Promene u srpskom društvu, međutim, teku bolno sporo, čak i kada na desetine hiljada ljudi iza njih stane imenom i prezimenom. No, nije sve tako crno - neki pozitivni koraci su ipak nastupili od kada su Jurić i njegovi saborci počeli rad na promeni

svesti građana i mehanizma institucij­a.

- Pisma podrške u kojima nam građani iznose svoje probleme svedoče da je društvo svesnije potencijal­nih opasnosti, da se građani lakše odlučuju da prijave sumnjivo ponašanje. Tako je posebno kod problema pedofilije na internetu. Za sve to ogromnu zahvalnost dugujemo “Blicu”: od trenutka kada smo počeli zajedno da radimo, ovaj problem je vidljiviji u javnosti - kaže Jurić.

 ??  ?? ni više desetina hiljada potpisa nije uspelo da probudi poslanike narodne skupštine i natera ih da shvate znaČaj ove inicijativ­e. igor juriĆ, meĐutim, ne namerava da odustane od plemenite akcije
ni više desetina hiljada potpisa nije uspelo da probudi poslanike narodne skupštine i natera ih da shvate znaČaj ove inicijativ­e. igor juriĆ, meĐutim, ne namerava da odustane od plemenite akcije
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia