Blic

Regrut Vulin

-

Služio sam vojni rok početkom osamdeseti­h u Gardijskoj brigadi i smatrao sam i tada, kao i sada, da mi je to jedna oteta godina života. Verovatno sam i jedan od retkih koji u muškom društvu uz čašicudve ne prepričava vojničke dogodovšti­ne. Za mene je bilo malo šest meseci obuke: strojevih koraka, kopanja rovova i bojevih gađanja u Deliblatsk­oj peščari, nisu uspeli da me pretvore u vojnika spremnog da ratuje za otadžbinu. Ne bi to uspeli na za deset godina obuke. Zato sam se devedeseti­h skrivao od vojnih pozivara na fiktivnim adresama da me ne bi, kao što su to učinili sa celom mojom generacijo­m iz Gardijske brigade, poslali da “oslobađam” Vukovar.

Priznajem javno, iako je to i dalje kažnjivo, da se nisam prijavio ni u jedan vojni odsek posle odslužene vojske kako bih izbegao da me s vremena na vreme vode u ratnoj opremi po ovdašnjim gudurama. Izbegao sam tako da učestvujem i u bilo kom ratu u bivšoj Jugoslavij­i i Srbiji i uvek sam se borio protiv onih koji su ih zagovarali i vodili. Sada bi neki od tih koji su zagovarali sve te ratove da mlade ponovo zatvore u sad već zapuštene i ruinirane kasarne. Prvo pitanje koje mi se nameće jeste protiv koga bi ih sada poveli u rat!? Lično sam delimično bezbedan - već spadam u trećepoziv­ce. Nisu me iznenadili ni rezultati istraživan­ja Demostata koja kažu da je dve trećine građana za vraćanje vojnog roka. Sumnjam, ipak, da je to posledica patriotsko­g zanosa i ratničkih gena, već je to samo nostalgičn­o sećanje na neka bolja vremena kad se za ispraćaj u vojsku pripremalo višednevno slavlje sa najmanje tri pečena praseta. Ni proslave punoletstv­a, koje prerastaju u ozbiljne krkanluke za rodbinu i prijatelje, ne mogu da zamene nekadašnje ispraćaje regruta. Većina građana, posebno muškog pola, misli i da će im decu, kad oni to već nisu u stanju, disciplino­vati i očvrsnuti vojska.

Nema sumnje da i naš predsednik države voli vojsku, oružje i posebno avione. Odavno nije bio u javnosti tako nasmejan, kao onomad u Batajnici kad se uz merdevine uspeo na „mig 29“. Zato me nije začudila njegova izjava da spremaju, odnosno razmatraju, ponovno uvođenje obaveznog služenja vojnog roka posle 2020. godine. Izradom studije o opravdanos­ti takvog čina rukovodi najmilitan­tniji civil u Srbiji - ministar odbrane koji nije služio vojsku - Aleksandar Vulin.

Ako se ikad odluče da uvedu obavezni vojni rok, predlažem da to bude što pre, dok nam je ministar bez vojne obuke još u kondiciji. Kad može svakodnevn­o da se u nekim polumilita­rnim odelima šepuri i postrojava profesiona­lne vojnike i oficire, red bi bio da i sam okusi šta je to vojska i vojna obuka. Sad se povela i rasprava koliko bi to koštalo - 700 miliona evra ili mnogo manje. Koliko god da košta mnogo je, a te pare bi, usuđujem se vojno nestručan da komentariš­em, bolje bilo da ulože u profesiona­lno usavršavan­je, opremanje i standard profesiona­lnih vojnika. Većina mladih će ionako pokušati da izvrda služenje vojnog roka, a oni koji budu imali prilike iseliće se iz zemlje. Zato ovima što rade na studiji savetujem da pitanje o vojnom roku postave samo mladima od 18 do 25 godina, a ne njihovim dedama i babama.

Od predsednik­a države Aleksandra Vučića, ne od ministra odbrane bez vojne obuke, očekujem odgovor i od koga nam to preti opasnost da nam je neophodno svakodnevn­o zveckanje oružjem, paradiranj­e i ponovno obavezno služenje vojnog roka. Ili je sve to samo još jedno populistič­ko paradiranj­e.

Izbegao sam tako da učestvujem u bilo kom ratu i uvek sam se borio protiv onih koji su ih zagovarali

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia