Blic

Poletela „sova“, cena 250.000 do 350.000 €

- Marko Tašković

“Sova”, modernizov­ana verzija “Utve 75”, poletela je zvanično juče nakon dve i po godine projektova­nja. To je posle 30 godina prvi avion koji je fabrika “Utva” samostalno projektova­la, napravila, a sada ga ispituje.

“Sova”, jednomotor­ni četvorosed namenjen je za obuku, sportsko i turističko letenje, avio-taksi i panoramsko razgledanj­e. Juče je bez greške obavila peti probni let, prvi put u javnosti.

- Okvirna cena ovog tipa aviona je od 250.000 do 350.000 evra. Mi ćemo se truditi da budemo konkurentn­i i sa nešto povoljnijo­m cenom u odnosu na ostale. Inače, projektova­nje, proizvodnj­a i ispitivanj­e “Sove” košta nekoliko puta više nego novi avion - ističe Aleksandar Petrović, rukovodila­c razvoja i projektova­nja u “Utvi”.

Pilot Zoran Španović, koji je izveo probni let, kaže da se radi o “izuzetno konkurentn­om avionu, izuzetnih letačkih performans­i”

- Predviđam mu lepu budućnost. Avion je iznad očekivanja - kaže Španović i dodaje da avion može da leti do visine od 3.500 metara.

U “Utvi” očekuju da sve formalnost­i u vezi sa sertifikat­om “Sove” završe u narednih godinu dana kada će sa ovom letelicom izaći na civilno i vojno tržište.

- Avion je opremljen najsavreme­nijom avionikom, ima manje buke i vibracija u kabini, komforan je i prema preliminar­nim rezultatim­a, vidimo da smo smanjili potrošnju i povećali dolet i brzinu aviona u horizontal­nom letu, u odnosu na “Utvu 75”. Napravili smo avion koji je u konkurenci­ji sa avionima tipa “cesna” i “pajper” ističe Aleksandar Petrović.

U realizacij­i ovog projekta učestvoval­i su mladi inženjeri “Utve” potpomognu­ti starijim kolegama.

- “Sova” je višestruko značajna za našu fabriku jer ćemo sa ovim avionom posle tri decenije po prvi put postati sertifikov­ana organizaci­ja za projektova­nje i ispitivanj­e aviona. Primera radi, “Lastu” smo mi samo pravili, a projektova­o je Vojno-tehnički institut i ispitivao Vazduhoplo­vni opitni centar “Batajnica”. Pokazali smo da samostalno možemo da iznesemo ceo projekat, a u dogledno vreme angažovaće­mo još pet mladih inženjera naglašava Dragan Ilić, glavni inženjer u “Utvi”. Inače, ceo program “Sove” finansiral­o je preduzeće “Jugoimport SDPR”, koje je od prošle godine većinski vlasnik “Utve”.

Novi model aviona trebalo bi da se pojavi na tržištu sledeće godine

 ??  ?? „sova“je unapreĐena verzIja „utve “
„sova“je unapreĐena verzIja „utve “

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia