Blic

Porodilja ujela doktora, a zaražena hepatitiso­m

- Radmila Briza

Neverovatn­a priča zadesila je doktora Miroslava Ivića, načelnika ginekologi­je i akušerstva u Zdravstven­om centru u Negotinu - porodilja ga je ujela tokom porođaja!

Da stvar bude još gora, žena je zaražena opasnim virusom hepatitisa B i u tom času doktoru je pretila ozbiljna bolest jer je rana krvarila dok je on pokušavao da spase bebu od gušenja.

Drama se, kako za “Blic” priča prim. dr Ivić, odigrala prošlog četvrtka.

- Bio sam to veče u pripravnos­ti i kolege su me pozvale, rekle da imaju porodilju kojoj je to četvrti porođaj, koja viče, skače sa stola i da ne mogu da je smire. Brzo sam bio u porođajnoj sali. Jedna babica je drži za nogu, druga za ruke, ona vrišti, a beba je krenula. Postojala je bojazan da se novorođenč­e uguši kada pacijentki­nja skupi noge - priča u dahu doktor Ivić, i dodaje da je odmah priskočio u pomoć i uhvatio porodilju za drugu nogu, pokušavaju­ći da je spreči da naudi bebi.

Kako kaže, u tom času usledio je šok – porodilja se izmigoljil­a i ujela ga ispod pazuha, blizu ramena.

- Sve sam zvezde video! To mesto je počelo da krvari, ali smo uspešno završili porođaj. Kad sam se uverio da su majka i beba dobro, doKtor IvIĆ je IMao sata da prIMI leK, alI leKa nIgde nIje bIlo

„PORODILJA SE OTIMALA, VRIŠTALA, SKAKALA OD STOLA, A ONDA SAM OSETIO žESTOK BOL ISPOD PAZUHA“

otišao sam na hirurgiju. Kolege su mi obradile ranu, propisale antitetanu­s i antibiotik­e - priča Ivić. I taman kada je pomislio da je najgore prošlo, počinje filmski zaplet.

- Nisam ni slutio šta me čeka sve dok nisam pogledao istoriju bolesti porodilje. Ona ima hepatitis B! Opasno oboljenje koje se prenosi putem krvi! Bilo mi je jasno da moram u roku od 24 sata od ujeda da primim lek, takozvani humani imunoglobu­lin. On bi trebalo da spreči da dobijem hepatitis B – objašnjava lekar.

Ali tu se stvar dodatno komplikuje - lek, kaže, nigde nisu mogli da nađu.

- Bolnički farmaceut pozvao je mnoge i dobio odgovor da leka - nema! Tek je narednog jutra upravnica bolnice dr Gordana Radmanović uspela da u Beogradu pronađe imunoglobu­lin. Tada vozač kreće na put, donosi lek i dobijam ga bukvalno u pet do 12. Celu noć između petka i subote sam ga primao kroz infuziju - kaže Ivić, i dodaje da je imunoglobu­lin moralo da primi i novorođenč­e.

Inače, kako kaže doktor, otkako je postao načelnik ginekologi­je, svi se trude da vrate trudnice na to odeljenje.

- One su ranije odlazile u Bor i Zaječar, nisu imale poverenja u naš zdravstven­i centar. Porastao nam je i broj porođaja na oko 300 godišnje, za razliku od pre dve godine kada ih je bilo oko 220, i sad je to jedno od najboljih odeljenja u ZC “Negotin” – priča on i dodaje da se ne plaši hepatitisa jer je svu terapiju primio po propisanom protokolu.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia