Blic

Prvog dana na poslu spasao život mladiću

Nikola Mirkov (21), spasilac iz Novog Sada, prvog radnog dana postao je heroj, spasivši život čoveku koji se davio na bazenu.

- Aleksandar latas

Na otvorenim bazenim “Sajmište” Mirkov se pojavio u subotu, kada se upoznao sa kolegama. Prvi radni dan bila mu je nedelja i baš tada je došao u situaciju u kojoj ni mnogo iskusniji spasioci koji rade po nekoliko godina nisu bili. Kako kaže, „odmah vatreno krštenje“.

- Pred kraj smene spazio sam da se čovek davi. Ne može više da pliva i tone. Skočio sam u vodu onako kako su nas učili i brzo doplivao do njega. Uhvatio sam ga i izvukao napolje. Video sam da ne izgleda baš dobro. Bio je sav malaksao i prebledeo. Nije se ni sećao da se davio ni šta se sve dogodilo, verovatno je još bio u šoku. Prišla nam je jedna kupačica koja je medicinska sestra i pomogla mi, puls mu nije bio baš dobar i odmah smo zvali Hitnu pomoć - priča Mirkov.

Hitna pomoć je ubrzo stigla, a tridesetse­dmogodišnj­i muškarac koji je najverovat­nije izgubio snagu i uplašio se vode, bio je zbrinut.

Mirkov nam otkriva da se on nije uplašio, iako je obuku za spasioca koja traje dve nedelje prošao ovog leta. Samo ga je preplavio adrenalin.

- I na obuci su nam govorili da je jedno kad vežbamo, a drugo kad počnemo da radimo i dođemo u ovakvu situaciju. Odluke moraju biti racionalne i mora se odlučivati u sekundi, jer od toga zavisi nečiji život. Ali, sve sam uradio baš kako smo učili, od pravilnog skoka i plivanja do hvatanja davljenika i, na sreću, sve je prošlo kako treba, nije bilo komplikaci­ja. Samo sam razmišljao o tome kako da ga izvučem napolje, ništa drugo mi nije bilo važno - nastavlja naš sagovornik.

Na ideju da postane spasilac, kaže, došao je ovog leta, jer se kao dete bavio plivanjem i sportom, a voleo bi da ovaj posao nastavi da radi u inostranst­vu. Obuku je prošao u Udruženju spasilaca na vodi. Odmah posle položenog ispita, dobio je priliku za posao na Spensu, odnosno njihovim bazenima na Sajmištu.

- Posao je zabavan, pre svega, zbog dobrih kolega. Oni su bili oduševljen­i mojom reakcijom, jer većinom na bazenu sve prolazi dobro. Najviše se bavimo nestašnom decom koja neće da slušaju ili skaču gde se ne sme, retko se dešavaju baš ovakve intervenci­je kao što se to desilo meni - rekao je Mirkov.

 ??  ?? jedno je kad vežbamo, drugo kad se davljenje stvarno desi: nikola mirkov
jedno je kad vežbamo, drugo kad se davljenje stvarno desi: nikola mirkov

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia