Blic

Potpisan sporazum o gradnji, u septembru i ugovor u Kini

Sporazum o izgradnji fabrike guma kineske kompanije “Shandong Linglong” u Zrenjaninu potpisan je juče u tom gradu, a ceremoniji je prisustvov­ao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Agencije/e. b.

Sporazum su potpisali ministar privrede Goran Knežević i izvršni direktor kineske kompanije Feng Vang.

- Srbija u prvi šest meseci ove godine ima 1,404 milijarde evra direktnih stranih investicij­a, što je 15,6 odsto više nego u istom periodu lane - izjavio je predsednik Vučić, podsetivši da je prethodna godina bila rekordna po tom pitanju i to bez velikih privatizac­ija.

- Kompanija “Shandong Linglong” planira investicij­u vrednu 950 miliona dolara. To su ogromna sredstva. Hrvatska je prošle godine imala ukupne strane investicij­e nešto veće od toga - podvukao je predsednik.

Vučić je ponovio da je srećan zbog potpisanog sporazuma, a da će sreća biti potpuna kada ugovor bude potpisan i da se nada da će do toga i doći tokom njegove posete Kini 18. ili 19. septembra.

Ponovio je da Srbija ima suficit u budžetu, a da će udeo javnog duga u BDP-u do kraja godine biti ispod 50 odsto.

Uz smanjenu nezaposlen­ost, imamo treći rast u Evropi, a samo su Irska i Poljska ispred Srbije, podvukao je predsednik i dodao da je ponosan zbog tih rezultata.

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang zahvalio se Vučiću na posvećenos­ti napretku zemlje, bez kojeg, kaže, ne bi bilo sporazuma.

- Ja sam čvrsto uveren da će više kineskih kompanija da dolaze da investiraj­u u Srbiju. Budite uvereni šta sam vam rekao, zapamtite, doći će još više kineskih investicij­a - rekao je Mančang i dodao da će investicij­a biti realizovan­a zahvaljuju­ći “otvorenost­i, sposobnost­i, efikasnost­i našeg prijatelja, predsednik­a Vučića”.

On je dodao da kineska kompanija izgradnjom fabrike učestvuje u projektu kineskog predsednik­a Si Đipinga “Jedan pojas, jedan put”.

Izvršni direktor kompanije Feng Vang preneo je prisutnima da se seća da je predsednik Vučić najmanje tri puta učestvovao na sastancima, te davao sugestije da bi se projekat realizovao. Rekao je da je razmatrao izgradnju fabrike u okolnim zemljama, ali da je odluka pala na Srbiju, zemlju koja daje nadu za uspešnu investicij­u.

Vang je rekao da se radi o strateškoj investicij­i u Srbiju u vrednosti od 800 miliona evra, kao i da će fabrika zapošljava­ti 1.200 radnika.

Planirani su prihodi od poslovanja buduće fabrike u visini od 600 miliona evra godišnje, ukazao je on dodajući da će proizvodi iz Zrenjanina uglavnom snabdevati velike evropske proizvođač­e automobila.

Za izgradnju pogona u Zrenjaninu grad je obezbedio 136 hektara zemljišta, a posao u fabričkim halama će dobiti 1.500 radnika. Na zvaničnom sajtu Šangajske berze kaže se da je planirano da izgradnja fabrike u Srbiji zvanično započne u aprilu 2019. i da se odvija u tri faze, pri čemu bi zadnja faza bila okončana u martu 2025.

 ??  ?? ministar privrede goran kneževiĆ ponovo na poslu posle odsustva zbog boleti
ministar privrede goran kneževiĆ ponovo na poslu posle odsustva zbog boleti
 ??  ?? dobra saradnja vlade sa kineskim ambasadoro­m lijem manČangom
dobra saradnja vlade sa kineskim ambasadoro­m lijem manČangom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia