Blic

Igrala se deca

-

Neka ih, deca su, igraju se. Niko nikada ne treba da izgovori onda kada vidi da se deca međusobno tuku, povređuju, zlostavlja­ju. Mučenje vršnjaka na takav način da zaboravimo da su i nasilnici samo deca. Ali deca koja su se očito već otrgla nečijoj kontroli, prvo roditelja, škole, društva, i naravno, nadležnih socijalnih službi.

Zato ne čudi da više nije novost kada na Fejsbuku, Instagramu naiđemo na video-snimke na kojima deca brutalno tuku drugu decu, ili ih zlostavlja­ju na seksualni način. Ništa novo. I poslednji u nizu „dečjih“incidenata ne bi bio viđen u javnosti da se, eto, nije desilo na groblju pa je samo dodatno bizarno. Ne bi, jer smo navikli, jer toga ima mnogo. MARINA MILOJEVIĆ, urednica

# Kad su deca i nasilnici i žrtve, ko je kriv?

Tamo gde oni kače snimke svojih brutalnost­i, na društvenim mrežama, roditelja ili nema, ili okreću glavu: „Pusti, deca su, igraju se“. Sa manjkom osećaja odgovornos­ti za svoje postupke, tinejdžeri postaju surovo okrutni, krijući se iza profila za koje često misle da su njihovi zidovi te ih niko neće videti. Verujem da se iza te surovosti krije vapaj za pomoć. Molba da neko obrati pažnju na njih, pomogne im i vrati ih tamo gde treba da budu - ušuškani u detinjstvu.

Međutim, tamo gde oni žive, u stvarnosti, roditelja ili nema okreću glavu. Mnogi od njih se zaista plaše da se suoče sa agresivnom decom, ćute, čekaju da ih prođe pubertet. Pa, kad prođe pubertet, onda valjda čekaju da ih prođe šok od realnosti. A onda, ne znam, šok od života iza rešetaka? Je l‘ to taj put kojim idu? Je l‘ to jedini put?

ili

Ne možete biti nastavnik koji čeka da dete napusti školu problemati­čno, pa da skinete muku s vrata, da pređe na drugog. Ne možete biti roditelj i čekati dete da ga prođe pubertet pa da bubice same nestanu od sebe. Ne možete da skrolujete dalje kada vidite dete koje stavlja slike premlaćene drugarice. Ili možete, sigurno možete, evo, to i sada radite.

Navikli smo da gledamo agresivnu decu koja tuku druge, slabije. Je l‘ i dalje ne vidite ništa pogrešno u ovoj rečenici?

jer je

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia