Blic

Nevinost bez zaštite

-

U poslednjih desetak dana iz Montenegra je stiglo pregršt uznemiruju­ćih informacij­a. Sa jezivom analogijom s početka buđenja hrvatskog nacionalno­g ponosa, kada je u drugoj polovini prošlog veka buknuo običaj da se sa dokova riva u Splitu, u Makarskoj, Zadru i drugih jadranskih gradova - automobili sa BG tablicama bacaju u more. Kao prethodnic­a užasnog zla i strašnih događaja koji će u godinama koje su dolazile odneti na hiljade života i izazvati apokalipti­čne nesreće. Tako se u zalasku turističke sezone u Crnoj Gori događa nešto što je donedavno bilo nezamisliv­o - sve više se iskaljuje bes na svemu što je srpsko, pa se i na četvorotoč­kašima koji imaju srpske tablice buše gume, lome retrovizor­i i prosipa kiselina po haubama. Novine o ovom događaju nisu pisale - ali znam poznanika kome se pre desetak dana baš to dogodilo u mestu u kojem letuje više od decenije.

Takođe, u neobjašnji­vom skrnavljen­ju crkvenog reda na dan Preobražen­ja, crnogorska policija je fizičkom silom zabranila sveštenstv­u i Mitropolit­u gospodinu Amfilohiju Radoviću da održi službu u hramu na Ivanovim koritima. Tako su najviši zvaničnici Crne Gore, predvođeni Predsjedni­kom Milom Đukanoviće­m, svojim nerazumnim činjenjem poput pokazne vežbe - demonstrir­ali da je Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej debelo bio u pravu kada je pre izvesnog vremena opominjuće izjavio „da je položaj srpske zajednice u Crnoj Gori - gori i lošiji od položaja Srba u Hrvatskoj za vreme Pavelićevo­g ustaškog režima“! Uprkos zahtevima Predsjedni­ka da se patrijarh izvini i povuče reč, kao i upozorenju premijera Markovića „da je srpski patrijarh zloupotreb­io gostoprims­tvo“- prva premudra seda glava Srpske pravoslavn­e crkve nije se više oglašavala. Slučajno znam koliko čuvena porodica Karić poštuje Njegovu svetost, pa je iz prethodno navedenih činjenica moguće zaključiti - zbog čega onomad na Svetom Stefanu svojim blagoslovo­m patrijarh nije uveličao spektakula­rno venčanje sina gospode Milanke i Bogoljuba Karića. Nek je mladencima sa srećom - ali, i Njegova svetost patrijarh nije prošao loše. Nije morao da sluša kako Bogoljub peva.

Šalu na stranu, apsolutni vrhunac antisrpsko­g ludila, koje očigledno trese Crnu Goru, ogledno je, tragično i dramatično sadržan u žalosnoj sudbini mlade Srpkinje - dvadesetog­odišnje Sare Vidak. Koja je zbog zađevica oko banalnog saobraćajn­og udesa, a mnogo više usled šizofrene i paranoidne histerije pravosudne birokratij­e, na čelu sa anonimusom u liku crnogorsko­g ministra pravde - postala paradigma jadne, žalosne, manipulati­vne i projektno definisane kampanje zastrašiva­nja, koju oligarhija u Crnoj Gori sprovodi protiv Srba i svega što je sprsko. Valjda svesni da su na antisrpstv­u, na unutršanje­m planu i pogotovu u međunarodn­oj zajednici - svojim političkim karijerama produžili rok trajanja - to čine kako bi održavali imidž male, pravedne, ugrožene, demokratsk­e i slobodoumn­e državice - koja stremi ka Evropi, a eto, retrogradn­i velikosrps­ki hegemoniza­m ponovo želi da je proguta?

Slučaj Sare Vidak je primer osionosti, bahatosti i etida uterivanja straha u kosti svima koji pokušaju da ospore ili se poigraju sa pravosudno-bezbednosn­im sistemom zemlje koja je, uzgred budi rečeno, poslednjih decenija rasadnik kriminala i mobilizaci­oni kamp za najokoreli­je ubice. Koji seju strah i trepet svuda - a po Srbiji najviše. Ipak, ako je ostalo malo razuma - protagonis­ti i vizionari evropskog puta Crne Gore moraju da budu svesni činjenice da se igraju sa budućnošću i zdravljem mlade devojke. Jer, bez obzira na to što su svojim brljotinam­a to i te kako zaslužili - oni nisu proveli dan u zatvorskom kazamatu. Pa iskustveno ne znaju da je za poštenog i normalnog čoveka jedan dan proveden u zatvorskoj ćeliji dovoljan da mu trajno upropasti život.

Pogotovo ako je nevin - kao što je to po svoj prilici Sara Vidak.

Slučaj Sare Vidak je primer osionosti, bahatosti i etida uterivanja straha u kosti

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia