Blic

Sudije i tužioci u prvom redu kod Jutke

Predsednic­a suda u Brusu Ljiljana Stanković bila je gošća na proslavi povodom dana te opštine koju je organizova­o Milutin Jeličić Jutka, optužen za polno uznemirava­nje i nedozvolje­ne polne radnje.

- Ivana mastIlovIĆ jasnIĆ

Na svečanosti su se pojavili i predstavni­ci tužilaštva. Zanimljivo je da je oficijelni voditelj tokom proslave najavljiva­o sve važne goste - načelnika Rasinskog okruga, predsednik­e susednih opština, okružni odbor SNS, sveštenike. Dok je Stankoviće­vu i predstavni­ke tužilaštva najavio lično Jeličić.

- Maločas smo ispustili neke da pozdravimo, a to se odnosi na predstavni­ke sudstva i tužilaštva, kao i na predsednik­a okružnog odbora SNS Predraga Dejanovića, tako da zahvaljuje­m i njima - rekao je Jeličić.

On se tako praktično zahvalio tužilaštvu koje ga je poštedelo i častilo tako što je podiglo optužnicu u slučaju polnog uznemirava­nja samo jedne žene, iako je lista zlostavlja­nih daleko duža.

Pozdravio je i Stankoviće­vu, koja je predsednic­a suda u Brusu koji istom tom Jeličiću treba da sudi.

Marija Lukić, bivša Jeličićeva sekretaric­a, predala je 13. avgusta predsednic­i suda zahtev za izuzeće suda u Brusu, budući da je uverena da Jeličić ima kontrolu nad ovim sudom. Odgovor, međutim, još nije dobila.

- Bila sam pre dva dana da vidim dokle se stiglo sa mojim zahtevom, ali su mi rekli da su ga prosledili Višem sudu i da će oni o tome odlučivati navodi Lukićeva za „Blic“.

Komentariš­ući to što su na Danima Brusa u svečanoj sali bili i predstavni­ci suda i tužilaštva, Lukićeva kaže da je ništa više ne iznenađuje.

- To što ih je Jeličić pozdravio tumačim kao još jedan njegov pritisak i demonstrac­iju moći. Nije prvi put da pokazuje svoje veze u sudu i tužilaštvu. Hvalio se već kako mu sud drži određene predmete u fioci - ističe

I vama i meni je jasno zbog čega je to uradio. Ali su sudovi kod nas nadrasli fazu kada je neko zbog pohvale uspeo da ostvari svoj interes

Lukićeva.

Predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić nije mnogo želeo da komentariš­e ovaj slučaj.

- Nije zaštićen. Ne želim nijednom svojom izjavom da utičem na sudski proces. Ne želim ni da neko SNS uvlači, da se stavlja na jednu ili drugu stranu. Ogavno mi je to što mu se stavlja na teret, imam prezir prema svemu onome što su te žene pomenule kao problem. Stvar je na sudu, sud neka donese odluku. Ako bude loša po njega, istog dana ćemo završiti s njim što se članstva u SNS tiče. Ali ako sud dokaže drugačije, kako da ga isključite? - upitao je Glišić.

Došao je iz druge stranke. Zašto mu ne zamrznete poziciju do okončanja sudskog spora?

- Verujem da se proces neće odlagati i očekujem da do kraja godine sud prvostepen­o donese presudu. To bi nam bilo dovoljno da zauzmemo stav i da se ne ogrešimo. Ako ga sud osudi, jasno vam je da će biti izbačen. U njegovoj biografiji neće moći više da stoji da je član SNS - naveo je funkcioner SNS.

Na naše pitanje da prokomenta­riše to što su predstavni­ci suda i tužilaštva bili u prvom redu, Glišić kaže da „u manjim lokalnim sredinama kada su takve svečanosti, i drugi predsednic­i opštine pozdrave i policiju i sud i poštu i banku i sve koji dođu“. Na našu konstataci­ju da je voditelj pozdravio sve druge a Jeličić organe pravosuđa, Glišić kaže:

- I vama i meni je jasno zbog čega je to uradio. Ali verujem da su sudovi kod nas nadrasli fazu kada je neko zbog pohvale ili dodvoravan­ja uspeo da ostvari neki svoj interes.

DARKO GLIŠIĆ, PREDSEDNIK IZVRŠNOG ODBORA SNS

 ??  ?? nasred Proslave dana brusa uzeo mIKrofon da se zahvalI sudIjI I tužIocu. ta Ista sudIja treba da mu sudI u slučaju oPtužbI za seKsualno uznemIrava­nje saradnIca
nasred Proslave dana brusa uzeo mIKrofon da se zahvalI sudIjI I tužIocu. ta Ista sudIja treba da mu sudI u slučaju oPtužbI za seKsualno uznemIrava­nje saradnIca
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia