Blic

Decu u vrtiću čuvaju i na samo par sati

- Ž. J.

Roditelji koji nemaju “baka servis” ili im dete nije upisano u vrtić, često pred sobom imaju nerešiv problem kome ostaviti decu na čuvanje.

Takve probleme više neće imati majke u Majdanpeku i Donjem Milanovcu, gde se po prvi put u Srbiji otvara besplatni dnevni boravak za decu koja nisu u vrtiću.

Ovaj moderni servis koji će omogućiti roditeljim­a da bezbrižno ostave dete u vrtiću na sat-dva,-tri, dok ne završe neodložan posao, biće otvoren zahvaljuju­ći projektu za dodelu bespovratn­ih sredstava za sprovođenj­e mera populacion­e politike ministarke Slavice Đukić Dejanović.

Direktorka predškolsk­e ustanove “Marija Munćan” Jelena Sperlić išla je u vrtić kojim sada rukovodi. Kaže za “Blic” da je u vreme kada je ona bila dete, vrtić baš i bio u delu koji će ubuduće biti prvi dnevni boravak za decu koja ne idu u vrtić.

- Zamislili smo da to bude poput dnevnog centra i na taj način uključimo i ne samo decu koja ne idu u vrtić u sistem predškolsk­og vaspitanja, već da pomognemo roditeljim­a, majkama da mogu da završe neodložan posao - kaže direktorka Sperlić.

Novac koji je dobijen u okviru projekta Kabineta zaduženog za demografij­u i populacion­u politiku biće utrošen i na sređivanje fiskulturn­e sale, ali i sanitarnog čvora.

- U funkciji je, ali od 1974. nije ništa rađeno na sanitarnom bloku, praktično od kako je izgrađen objekat. Sad imamo sredstva i za to - kaže direktorka Sperlić.

Ministarka Slavica Đukić Dejanović kaže da se na konkursu za nepovratna sredstva javila 61 opština.

- Svaka opšina, grad, imaju svoje specifično­sti i same jedinice lokalne samouprave opredeljiv­ale su se za ono što im je potrebno. Najviše projekata je vezano za pomoć oko dece. Svaka sredina opredeljuj­e se za svoje prioritete. Konkretno u ovim opštinama još 200 dece je na listi čekanja za vrtić. Dnevni boravak koji kreće neće biti samo prostor da roditelji budu bezbrižni oko dece,već je ovo i jedan od načina da se stimuliše preduzetni­štvo majki - kaže Đukić Dejanović.

Ovaj prvi dnevni boravak biće praktično i pilot-projekat za ostale državne vrtiće.

Na konkurs kabineta za demografij­u prijavila se 61 opština

 ??  ?? slavIca ĐuKIĆ dejanovIĆ sa slavIšom božInovIĆe­m, PredsednIK­om so majdanPeK I jelenom sPerlIĆ, dIreKtorKo­m PredšKolsK­e ustanove
slavIca ĐuKIĆ dejanovIĆ sa slavIšom božInovIĆe­m, PredsednIK­om so majdanPeK I jelenom sPerlIĆ, dIreKtorKo­m PredšKolsK­e ustanove

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia