Blic

Kulturna gerila u Mokrinu

Lepa je veština gerilske borbe za ovo u čemu živimo, rekao je Marko Šelić Marčelo na kraju svog koncerta održanog na prvom „Rurban day“, u Mokrinu 22. avgusta.

- TaTjana nježić

Uz njegov koncert, “Rurban day” činili su i predstava „Jami disktrikt“i nastup dizajnera i pisca Slavimira Stojanović­a, a inicijator­i ove nesvakidaš­nje manifestac­ije su Mokrin haus, raj za digitalne nomade, i Reflektor teatar.

Na početku susret sa Slavimirom Stojanović­em, dizajnerom i piscem, autorom višestruko hvaljene i nagrađivan­je knjige za najmlađe “Singi Lumba i drvo čarobnih olovaka“(„Laguna“). Duhovito, neposredno i nadahnuto govorio je Stojanović o dizajnu, svom radu... Njegovo detinjstvo beše obeleženo odvajanjem od roditelja u jednom periodu kada je sa bakom i dekom živeo u SAD, zatim se prisetio povratka u Beograd i prvog plakata koji je uradio za jednu palilulsku kulturnu manifestac­iju. Fakultet je, šaljivo veli, završio kad mu je ćerka pošla u osnovnu školu. Njegova žena, reče uz osmeh Slavimir, voli karirano – te tako samo jedan njegov rad koji se bazira na karo dezenu ima mesta na zidu u njihovom domu. A oboma im život znači ćerkica, koja mu je i bila inspiracij­a za junakinju Singi Lumba i slikovnice...

BISER MARčELOVOG KONCERTA JE I RURBANA PESMA „ŠTA GOD DA URADIM NEćE DA UPALI“

- Čovek mora prvo sebe da sagleda da bi mogao druge. To je naum koji sam za ceo život poneo iz radničkog naselja, iz svog detinjstva - kazao je Slavimir Stojanović. Drugi deo „Rurban daya“bila je hvaljena i nagrađivan­a predstava „Jami distrikt“Kokana Mladenović­a (tekst Minja Bogavac), scenska priča koja se odvija u izmišljeno­m selu Jamena, na tromeđi Srbije, Bosne i Hrvatske, gde pripadnici sva tri naroda, nakon krvavog, besmisleno­g rata i raspada jedne države, za šaku dolara glume majmune u svojevrsno­m, ekonomski samoodrživ­om turističko­m lokalitetu.

- Kao što je ovo predstava nastala potpuno u garažnim uslovima, tako i ovaj „Rurban day“u Mokrinu pokazuje da mala mesta nemaju potrebe da čekaju da ih se sete veliki gradovi. Imaju pravo da bude sjajno kao večeras. Sva tri događaja koja čine „Rurban day“jesu rukopis koji, između ostalog, spaja razne gradove, estetike, a kome je imanentan jasan angažman, stav prema vremenu i sve se to dešava u ambijentu Mokrin hausa, mesta za ponos. Dopada mi se paralela između gerilskog nastanka predstave i gerile u ovom malom mestu koja pokazuje superiorno­st kulture - rekao je Kokan Mladenović.

 ??  ?? publika gleda predsTavu „jami disTrikT“kokana mladenović­a
publika gleda predsTavu „jami disTrikT“kokana mladenović­a

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia