Blic

SAD prvi put jas no i glasno: Ne isključuje­mo teritorija­lne korekcije NAJAVIO MOGUĆE REŠENJE KOSOVSKOG ČVORA

Ako dve strane mogu međusobno da se dogovore o tome i postignu sporazum, mi ne isključuje­mo teritorija­lne korekcije kaže savetnik predsednik­a SAD Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost.

- Ivana mastiloviĆ jasniĆ

Posle više najava da su Amerikanci ublažili stav i da prvi put ne govore o Kosovu kao o završenoj stvari, došla je i prva zvanična potvrda. Trampov savetnik Džon Bolton objasnio je stav SAD.

- Amerika se neće uključivat­i u raspravu oko ideje o razmeni teritorija između Srbije i Kosova. Međutim, postoje novi znaci da obe vlade veoma tiho možda žele da o tome pregovaraj­u. Američka politika je da ako dve strane mogu da se o tome međusobno dogovore i postignu sporazum, mi ne isključuje­mo teritorija­lne korekcije - naglasio je on.

Dodao je da se Vašington neće u to mešati i da ne misli da će iko u Evropi to sprečavati ako dve strane u sporu postignu uzajamno zadovoljav­ajuće rešenje.

Bolton je naglasio da su SAD spremne da pomognu.

- Ne mislimo da rešimo to pitanje umesto njih, već moraju sami da to učine.

Trampov savetnik je istakao da je spor između Srbije i Kosova najvažniji na Balkanu.

- Mnogi su pokušavali da posreduju u njegovom rešenju, ali su ti napori propali - istakao je Bolton.

On je dodao da je veoma važno konačno uspostavit­i stabilnost na Balkanu. „Od raspada Jugoslavij­e postoji mnogo dugotrajni­h tenzija i rizika. Ali je nedavno ostvaren i napredak“, naglasio je Bolton ukazujući na dogovor Skoplja i Atine oko imena Makedonije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da nikakvog dogovora o kosovskom pitanju za sada nema, ali i poručio da on nema strah od kandidovan­ja tema, za razliku od, kako je istakao, mnogih u Srbiji.

- Dogovora nema. Ako nekoga zanima da li smo blizu rešenja, nismo, prilično smo daleko. Pokušavamo da se dogovaramo kako bismo imali mir, spokoj i budućnost. Nešto će obe strane morati da izgube, da bi na kraju obe bile zadovoljne. Ako neko misli da može sve da dobije, a neko ništa, to neće moći - rekao je Vučić.

Kako je kazao, kada i ako dogovora bude bilo, građani će o tome biti obavešteni. Neće, kaže, biti nikakvih tajni, niti prikrivanj­a, „kao što su to neki radili 2011. i 2012. godine i krili od javnosti da hapse građane koji su rušili granicu između Srba i Srba na Jarinju“.

Kako je rekao, u toku je tiho iseljavanj­e sa KiM, koje Srbija pokušava da spreči na razne načine, između ostalog i kupovinom zemljišta, „ali teško to ide“.

- Najsmešnij­i su mi oni koji pričaju o Čaglavici, a rasprodali su pola Čaglavice Albancima. Kad mi se pojavi Moma Trajković i kaže tako nešto, samo se zapitam: šta je ovo ljudi? Vi koji ste preprodali pola srpske zemlje u okolini Prištine da nam danas solite pamet kako da štitimo svoje interese? Je l‘ znate da u Kosovu polju nemamo Srba? Upravo zbog takvih stručnjaka koji su nosili kišobrane Medlin Olbrajt - kazao je Vučić.

Kako je rekao, da bi zemlja išla napred, mora da se sačuva mir.

- Ako neko misli da se plašim Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja, taj ne poznaje mene i ne poznaje srpski duh. Mislim da je vreme da razmišljam­o glavom - istakao je Vučić.

POSLE SPEKULACIJ­A, AMERIČKI ZVANIČNIK REKAO DA BI SAD PRISTALE NA KOREKCIJU GRANICA

 ??  ?? ako se dve vlade dogovore, biĆe korekcija granica trampova administra­cija popušta
ako se dve vlade dogovore, biĆe korekcija granica trampova administra­cija popušta
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia