Blic

Srbija nema vremena da trpi lošu vlast

- marko taškoviĆ Šta očekujete od Vučićevog boravka na Kosovu 9. septembra?

Lider Dveri Boško Obradović kaže za “Blic” da je ulazak u Savez za Srbiju dobra odluka, a saradnja među članovima korektna. Obradović, takođe, ocenjuje da “Srbija nema vremena da trpi lošu vlast”, kao i da je potrebno strateški pristupiti opstanku Srba na KiM.

Kako vam se čini saradnja u Savezu za Srbiju, vaš ulazak je podigao mnogo prašine?

- Saradnja je vrlo korektna, a to pokazuje i niz uspešnih zajednički­h tribina koje smo imali u avgustu u Šapcu, Kraljevu, Užicu i Zrenjaninu. S obzirom na to da je u igri nešto važnije od svakog od nas, a to je Srbija, spremni smo da budemo otvoreniji jedni prema drugima i to je dobro za Srbiju. Jer atmosfera koju je stvorio Vučić, u kojoj treba da se mrzimo, klevećemo i ne razgovaram­o ako mislimo drugačije o nekim stvarima, ne može nikome doneti dobro.

Da li je to neprirodan Savez jer na mnoge stvari gledate potpuno drugačije?

- Čudi me kako niko ne pita da li je neprirodno to što u Vladi sede, recimo, Popović, Vulin i Ana Brnabić, koji zastupaju potpuno različite stavove. Kada je Savez u pitanju, čini mi se da smo svi svesni stanja u zemlji i jedne nenormalne političke atmosfere, i to nas je nateralo da se zapitamo šta je važnije – normalna Srbija, Srbija koja živi, ili naše razlike i sujete. Izabrali smo ovo prvo.

Recimo, Saša Janković nije hteo da uđe u Savez zbog vas?

- Mislim da nema potrebe da komentariš­em postupke Saše Jankovića.

Kakvo je vaše rešenje za Kosovo, da li Srbija ima vremena za zamrznuti konflikt i nerešavanj­e ovog pitanja u skorijem periodu?

- Srbija više nema vremena da trpi lošu vlast. A za očuvanje dela svoje teritorije, na kom se nalaze ogromna prirodna i kulturna bogatstva, uvek ima vremena. Potrebno je ne odstupati od Rezolucije 1244 i vratiti pitanje imovine i zločina počinjenih u pogromu nad Srbima u prvi plan, ali ne u prvi plan u pregovorim­a u okviru EU, već u razgovorim­a u okviru SB UN. Potrebno je, takođe, strateški pristupiti održivom opstanku Srba na

prostoru KiM – obezbediti pomoć za mlade bračne parove koji žele da tamo zasnuju porodicu, stipendira­ti studente... - Nažalost, još jednu predstavu.

Kako gledate na to što se ta poseta naziva Vučićevim Gazimestan­om?

- To samo potvrđuje moju prethodnu opasku. Nije učinjeno ništa da se pronađe ubica Olivera Ivanovića, budžet Kancelarij­e za KiM je sveden na minimum i ona deluje kao kancelarij­a za pomoć dijaspori, srpske institucij­e su ugašene, a na sve to imamo samo predstave – ofarbani voz, pobede od 5:0, orvelovska telefonska obraćanja predsednik­a Srbima sa KiM, i sada ovu posetu.

Vaš tvit u kome pozivate oficire na hapšenje je okarakteri­san kao poziv na puč. Ne čini li vam se u najmanju ruku da je takva ideja neprimeren­a?

- Ne čini li se i vama i čitaocima da je optužba za pozivanje na puč i moje hapšenje neprimeren­a i preterana? Ja sam pozvao na poštovanje Ustava, odnosno na to da institucij­e ispitaju i reaguju na kršenje Ustava od strane predsednik­a, a nikako na delovanje vojske i policije mimo zakona i Ustava, što je karakteris­tika puča.

 ??  ??
 ??  ?? ne smemo odustati od rezolucije ! ""
ne smemo odustati od rezolucije ! ""

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia