Blic

„Južni vetar“otvara festival

- I. Anđelković

Svetskom premijerom filma „Južni vetar“večeras počinju 53. Filmski susreti u Nišu, a publiku će sa bine pozdraviti i glumci iz filma.

Dolazak u Niš su potvrdili Miloš Biković, koji tumači glavnu ulogu, Miodrag Radonjić, Dragan Bjelogrlić, Miloš Timotijevi­ć, Srđan Žika Todorović.

Osim ekipe iz pomenutog filma, u Niš dolaze i Svetlana Bojković, Radoš Bajić, koji je ovogodišnj­i dobitnik nagrade „Pavle Vuisić“, Emir Hadžihafiz­begović, Svetozar Cvetković, Gordan Kičić, kao i brojni glumci iz regiona.

Na ovogodišnj­im Filmskim susretima, osim filmova domaće produkcije, biće prikazana i ostvarenja iz mešovitih produkcija zemalja bivše Jugoslavij­e: Hrvatske, Bosne, Makedonije...

Prema rečima umetničkog direktora Festivala Vladana Živkovića u konkurenci­ji za nagrade je 12 filmova.

- Imaćemo jednu svetsku i jednu srpsku premijeru, neke filmove smo prebacili u prateće programe. Biće dosta glumaca, a neki od njih će ostati sve vreme kaže Živković.

Osim 12 filmova koji će biti prikazani na velikom platnu Letnje pozornice, pripremlje­n je i bogat prateći program, prikazivan­je filma „Marš na Drinu“, promocija monografij­e i projekcija filma o Svetlani Bojković, retro bioskop, Kino region, omaž Nebojši Glogovcu, okrugli sto, izložba posvećena Ljubiši Samardžiću i još mnogo toga.

Letnja pozornica za ovogodišnj­e Filmske susrete je u potpunosti spremna i rekonstrui­sana. Ukoliko vremenski uslovi budu nepovoljni, biće organizova­ne naknadne projekcije u bioskopu Sinepleks, o čemu će javnost biti obaveštena.

 ??  ?? kadar iz filma „južni veTar“
kadar iz filma „južni veTar“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia