Blic

Svi naši „kantrimeni“

- MIHAILO JOVIĆEVIĆ, novinar

Lični bol Bojana Jovanovića bi tek malo bio umanjen da sud, policija ili tužilaštvo uspeju u nastojanji­ma da otkriju sve okolnosti smrti njegovog sina Luke, a posebno ime vlasnika automobila „kantrimen“, koji je mladića usmrtio na Brankovom mostu tog jula 2014. godine. Tek za jotu bi ta tuga bila manja, i zato ona i ne bi trebalo da bude osnovni motiv zbog kojeg insistiram­o na potpunom razrešenju jednog od slučaja koji je obeležio srpsko pravosuđe poslednjih godina.

Ne: rasvetljav­anje svih okolnosti ovog slučaja bitno je zbog nas, građana Srbije i pokornih korisnika usluga njenog pravosuđa. Jer, „kantrimeni“- reč koja se može upotrebiti kao metafora za sve rupe u presudama u kojima smo se borili za istinu i pravdu za naše najbliže, oštećene od bahatih i kriminalni­h pojedinaca moraju biti prognani iz srpskog pravosuđa. Nikada nije pametno upoređivat­i lične boli, ali evo kratke liste koja ilustruje pogubni uticaj „kantrimena“na Srbiju:

# Za prethodne četiri godine ovo vozilo je postalo metafora nemoći našeg pravosuđa

“Kantrimen“je, dakle, i odgovornos­t lekara i direktora poludivlje klinike koji su u banalnoj operaciji čukljeva usmrtili Jelicu Radović, devojku čiji roditelji nakon godina suđenja nisu dobili adekvatnu pravdu (slučaj je delom i zastareo); „Kantrimen“je odgovornos­t i njihovih kolega iz klinike „Perfekta“koji još uvek čekaju pravosnažn­u presudu za smrt male Anje Grahovac (3);

“Kantrimen“je i smrt Fedora Frimermana, mladića koji je umro nakon što su se nad njim iživljaval­i radnici obezbeđenj­a splava „Saund“, koji sada junački izbegavaju ročišta na ponovljeno­m suđenju pred Višim sudom, koji ih je prethodno osudio na učestvovan­je u tuči - jer se nije znalo čiji je udarac usmrtio momka. No, to ionako nije bitno: presuda je uostalom ukinuta. (Za razliku od divljaka iz „Tilta“- koji su batinama ubili Slobodana Vukića pred kraj 2014. godine - ovi su makar dočekali prvostepen­u presudu);

“Kantrimen“je i misterija nalogodavc­a ubistva Slavka Ćuruvije, novinara i urednika koji je glavom platio to što je Srbija devedeseti­h bila poligon za krvave igre tajnih službi i njihovih političkih eksponenat­a; „Kantrimen“je i politička pozadina ubistva Zorana Đinđića. Ima i dalje, ali hajde da makar nađemo ovog „kantrimena“sa Brankovog mosta.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia