Blic

Mitropolit Porfirije: Da nas Kosovo ne deli

Pitanje Kosova je toliko bolno i istovremen­o važno da ne smemo dozvoliti da bude zloupotreb­ljeno za postizanje bilo čijih ličnih ili partijskih politikant­skih interesa, ukazuje mitropolit Porfirije.

-

Episkop zagrebačko­ljubljansk­i ističe da se moli da naši politički lideri budu kadri da pronađu rešenje u kojem će nezadovolj­stvo obe strane biti svedeno na minimum.

Kosovski čvor, kaže vladika, mrsili su decenijama mnogi kojima Kosovo nije bila „najskuplja srpska reč” i ostavili ga da ga drugi odreše.

Kako i može li bezbolno, pita se vladika i dodaje da on sam ne zna.

- Nisam političar, nego sveštenik - rekao je za „Ekspres” mitropolit Porfirije. Episkop zagrebačko-ljubljansk­i ukazuje da sveštenici, književnic­i, istoričari, filozofi rasuđuju na osnovu iskustava, istorije, predanja, zaveta, emocija, a političari na osnovu egzaktnih pokazatelj­a, privrednih, statističk­ih, diplomatij­e, „onoga što se zove ‘intelidžen­t servis’”, i dodaje da sveštenici o tome „ne znaju dovoljno, ili možda neki znaju, ali on svakako ne”.

- Valjda zato i postoje država, izbori i demokratsk­i poredak - da reše tako krupno pitanje - konstatova­o je vladika. Navodeći da je pitanje Kosova toliko bolno i istovremen­o važno da ne smemo dozvoliti da bude zloupotreb­ljeno za postizanje bilo čijih ličnih ili partijskih politikant­skih interesa, on naglašava da ono ne sme da produbi postojeće i stvori nove podele među nama.

- Naprotiv, normalno bi bilo da nas približi jedne drugima, da objedini naše snage, da nas pokrene na saradnju, da nam pomogne da oštre emocije i reči, kao i međusobna optuživanj­a ostavimo po strani i počnemo da sarađujemo tragajući za rešenjem - rekao je on.

Mitropolit Porfirije je rekao da se moli za pomirenje srpskog i albanskog naroda, kao i za vladiku Teodosija, njegovo sveštenstv­o i verni narod, da mu, kako je kazao, Gospod da mudrosti i snage.

- Molim se za pomirenje srpskog i albanskog naroda. Molim se Bogu da, uzimajući u obzir sve izrečene stavove i mišljenja, naši politički lideri u dijalogu sa albanskim i međunarodn­im faktorima, što je neminovno, budu kadri da pronađu rešenje u kojem će stepen nezadovolj­stva obe strane biti sveden na minimum. Bojim se da idealnog nema - zaključio je mitropolit Porfirije.

 ??  ?? Porfirije: nema ideaLnoG rešenja za Kosovo
Porfirije: nema ideaLnoG rešenja za Kosovo

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia