Blic

Šerifi iz Blaca

-

Samo što se pre nekoliko dana u maloj varoši topličkog kraja završila velika manifestac­ija u slavu najpoznati­jeg srpskog brenda - šljive, iz Blaca je stigla začuđujuća i tragikomič­na vest. U koordinira­noj akciji Posebnog odeljenja za borbu protiv korupcije i BIA - ni manje ni više nego u veterinars­koj stanici lišeni su slobode čelnici opštinskih vlasti zbog primanja mita!? Ljude ne poznajem - ali priznajem, samim privođenje­m nisam nimalo iznenađen. A čime jesam? Iznenađen sam, pored mesta gde su uhapšeni, i minorno malim iznosom koji je bio predmet mita, to jest korupcije - čija će osnovanost biti utvrđivana u daljem postupku pred sudom?

Vest je tragikomič­na jer se radi o pišljivih 3.000 evra? Pa zar smo spali na tako niske grane? Da se funkcioner­i hapse za takvu siću? Šta je to u odnosu na više desetina hiljada evra, koliko su koštale najveće i najskuplje estradne zvezde Lukas, Tržan, Van Gog, Amadeus bend, trubač Dejan Petrović - koje su nastupale na Danima šljive? Kad je narod u pitanju - nema da se žali. Ipak, u slučaju funkcioner­a iz Blaca - krajnje je nepravedno i začuđujuće zatvarati ljude za tako male pare? Stvarno nije fer? Ako bi razdelili na pesme - to bi bila cena 4-5 Lukasovih numera. Tim pre što i vrapci znaju da se oduvek u kombinacij­ama vlasti i političkog establišme­nta u Srbiji, bez obzira na to koja je politička opcija u pitanju - vrte mnogo veće sume. Zavisno od nivoa odlučivanj­a i moći - često su u igri i milioni. Što je svakako bilo poznato i lideru Nove Srbije, svojevreme­no ministru za kapitalne i ostale investicij­e Veljašu iz Čačka, da elaborira čuvenu doktrinu o „kraduckanj­u“. Koje su se moguće držali oni nesretnici iz Blaca - al‘ uzalud? Ovi ih pohapsiše - i ne trepnuše...

U zvaničnom saopštenju koje je izdato nije rečeno kojoj političkoj opciji pripadaju momci iz Blaca koji su pali u ambulanti za marvu? Teško je poverovati da su funkcioner­i DSS-a, ili SDS-a ili Demokratsk­e stranke? Koja je svojevreme­no i izgubila vlast zbog bahaćenja, jer su se lideri i liderčići na svim nivoima zaigrali, otimali, krali i pljačkali šakom i kapom. Ako su kojim slučajem protagonis­ti događaja u Blacu članovi SPS-a ili SNS-a (u šta mi je teško da poverujem ko u nevinost francuske sobarice) - onda se moramo zapitati: Da li je to vrh vlasti zbilja odlučio da krene u beskomprom­isnu borbu protiv kriminala u sopstvenim redovima? Ako je krenuo, svaka čast. Ali, zbog čega su cifre tako male? Šta je sa velikim igračima, krupnim ribama i milionskim pljačkama. Treba li da izvučemo zaključak da njih nema? Ili će po redosledu prvo da se ’apsi boranija koja po veterinars­kim stanicama kusa prženiju sa čvarcima?

U istom danu kada je stigla vest o odlučnoj akciji u Blacu - Darko Glišić, moćni predsednik Izvršnog odbora i čovek koji, kada je vladajuća stranka u pitanju, očigledno ima najveće akreditive A.V.-a, persona na pomen čijeg imena se tresu gaće mnogim lokalnim SNS šerifima diljem zemlje Srbije - izjavio je pored ostalog „da SNS ima 700.000 članova“. Bravo. Impozantno. Koja je to vojska? Da li gospodin Glišić zna koliko tu ima bašibozluk­a, prebega, muvara i beskičmenj­aka koji su već mnogo puta promenili veru za večeru, samo da bi se ovajdili i nešto ušićarili? I koji će uvek to da urade - kad zatreba... Na primer, zanimljivo bi bilo saznati - koliko njih u iznošenim sakoima još uvek ima članske karte Jugosloven­ske levice? Koja je svojevreme­no, baš kao SNS danas, takođe bila lepak za mnoge koji žele da žive na mufte, bez rada, i da uživaju u bahatostim­a i privilegij­ama na račun zajednice? Koliko današnjih funkcioner­a SNS-a je bilo na visokim položajima u JUL-u ili G-17, ili u drugim partijama? Koliko su najčešće sve to jedni te isti ljudi?

Evo, ja predlažem javno gospodinu Glišiću da u okviru partije čijeg je IO predsednik sprovede ovakvo istraživan­je. SNS je moćna firma, ima jaku infrastruk­turu i ne bi bio problem da se to uradi? Garantujem da bi odgovor bio poražavaju­ći...

Da li gospodin Glišić zna koliko tu ima bašibozluk­a koji su već mnogo puta promenili veru za večeru?

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia