Blic

Budva na udaru zbog „okupatora Crne Gore“

Drugi put za pet meseci protiv Budve podneta je prijava, ovog puta zbog spomenika kralju Petru.

- Milica bajić

Prijavu je juče podneo Crnogorski pokret zbog namere Opštine Budva da obnovi spomen-obeležje srpskom kralju Petru I Karađorđev­iću u tom gradu, što je, kako pokret navodi, „u suprotnost­i sa Zakonom o spomen-obeležjima, a u vezi sa krivičnim delom izazivanja nacionalne mržnje“.

Crnogorski pokret, kako navode, zahteva od partija koje čine koalicionu vlast u Budvi, a koje sebe smatraju procrnogor­skim i independis­tičkim „da onemoguće ovakvo neprijatel­jsko ponašanje prema Crnoj Gori“.

Ukoliko to ne učine, poručuju, „biće smatrani delom antidržavn­ih i anticrnogo­rskih snaga u Crnoj Gori“.

Pokret se poziva na član Zakona o spomen-obeležjima u kojem, kako navode, stoji da je „zabranjeno podizati spomen-obeležja za događaj koji označava gubitak slobode ili nezavisnos­ti Crne Gore, a stavom 7. i licu koje je u istoriji Crne Gore imalo negativnu ulogu“.

Crnogorski pokret takođe traži da se pokrene postupak vraćanja imena Petrovcu, koji se pre 2. februara 1919. godine zvao Kastel Lastva.

- Da ne zaboravimo da je taj isti kralj Petar zabranio federalist­ima da učestvuju na izborima, a da su srpski rojalisti ubedljivo poraženi. Toliko o volji građana Kastel Lastve da im se promeni ime u ime koje nažalost nosi do današnjih dana - navodi Pokret.

Ovo je inače druga tužba koju je Crnogorski pokret, zvanično nestranačk­a organizaci­ja, podnela protiv budvanskih vlasti. U aprilu ove godine Pokret je podneo krivične prijave zbog bilborda u tom gradu na kojima se slavi oslobodila­čki ulazak srpske vojske u Budvu, na Mitrovdan 1918. godine. Kako je tada navedeno iz Pokreta, Opština Budva je postavila plakate koji veličaju „okupaciju Crne Gore“, a prijava je podneta zbog krivičnog dela povrede ugleda Crne Gore, kao i zbog krivičnog dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje. Inače, Crnogorski pokret je „narodni pokret, a ne politička partija“, kako se navodi na njihovom sajtu, mada se naglašava da „to ne znači da se on neće aktivno baviti političkim životom u Crnoj Gori i političkim akterima“. Na zvaničnom sajtu organizaci­je navodi se da je cilj „pokretanje širo-

CRNOGORSKI POKRET NA SVOM SAJTU POZIVA INTELEKTUA­LCE DA REAGUJU NA „NEBRIGU DRŽAVE“

kog pokreta crnogorski­h intelektua­laca zabrinutih za nebrigu države na očuvanju crnogorsko­g identiteta“, a tekstovi obiluju antisrpski­m stavovima i alternativ­nim tumačenjim­a istorije.

 ??  ??
 ??  ?? kralj petar na meti crnogorski­h ultranacio­nalista
kralj petar na meti crnogorski­h ultranacio­nalista
 ??  ?? pokret je već zamerio opštini zbog „veličanja okupacije crne gore“
pokret je već zamerio opštini zbog „veličanja okupacije crne gore“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia