Blic

Evropska unija prelazi na letnje računanje vremena?

-

„Predložiću Evropskoj komisiji da EU pređe na letnje vreme“, rekao je juče Žan-Klod Junker, predsednik Evropske komisije.

U izjavi za nemački program ZDF, Junker je rekao da će EU preći na letnje vreme „jer bi bilo besmisleno pitati ljude šta misle o nečemu, a potom ignorisati njihov stav“. On najavljuje da će to rešenje predložiti Evropskoj komisiji, a onda sledi izjašnjava­nje Evropskog parlamenta i članica EU.

Nedavno je Evropska komisija dobila rezultate velike ankete u kojoj je 80 odsto Evropljana navelo da ne želi menjanje vremena na časovnicim­a, a većina je za letnje računanje. U anketi je učestvoval­o 4,6 miliona ljudi.

Zakoni EU zahtevaju pomeranje sata jedan sat unapred poslednje nedelje u martu i unazad poslednje nedelje u oktobru. Ali Finska, čiji je glavni grad najseverni­ja prestonica Evrope, ove godine je pozvala EU da prekine sa tom praksom za koju kritičari govore da može da izazove zdravstven­e probleme, pogotovo kod dece i starijih ljudi. Istraživan­je je pokazalo da promene računanja vremena mogu da ugroze raspored spavanja i da utiču na produktivn­ost na poslu.

Međutim, postoje i argumenti da promena računanja navijanju sata?

vremena omogućava više jutarnje svetlosti tokom zime i produžava dan leti, što može sprečiti saobraćajn­e nezgode i čuva energiju. Veliki broj zemalja van EU prestao je sa praksom pomeranja kazaljki, uključujuć­i Rusiju, Tursku, Belorusiju i Island.

 ??  ?? uskoro zbogom
uskoro zbogom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia