Blic

Most projektova­n da traje 100 godina

- Tanjug

Novi Žeželjev most u Novom Sadu danas će biti otvoren i za drumski, biciklisti­čki i pešački saobraćaj, u prisustvu predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića.

- Veliki događaj, ali ne samo za Novosađane i Novi Sad, nego rekao bih za celu Srbiju. Ovo je investicij­a koja sa jedne strane ispravlja ili otklanja jednu veliku istorijsku nepravdu. Teške posledice smo pretrpeli u NATO agresiji. Posle 19 godina Novi Sad se vraća sa sva tri mosta iznad Dunava. Čekali smo dosta dugo - rekao je gradonačel­nik Novog Sada Miloš Vučević.

Prvi vozovi su preko novog Žeželjevog mosta prešli krajem marta.

Nakon puštanja u rad novog mosta, umesto starog koji je srušen u NATO bombardova­nju 1999. godine, u narednom periodu se očekuje uklanjanje starog montažno-demontažno drumsko-železničko­g mosta, koji je u funkciji od 2000. godine i železnicko­m prugom spaja dve obale Dunava kod Novog Sada.

Vučević je podsetio da se most nalazi na železničko­m Koridoru 10, da treba da bude u funkciji brze pruge Beograd - Budimpešta koja je značajna i za našu državu i za Mađarsku, kao i za ovaj deo Evrope.

Govoreći o ceni mosta, Vučević je pojasnio da ga sa 25 miliona evra finansira EU. Isto toliko su dali Pokrajina i Grad, a država vanredno izdvojila nešto manje od pet miliona evra, kako bi sve bilo završeno, tako da je puna cena mosta oko 54 miliona evra.

- Mislim da je vreme za priču o novim mostovima u Novom Sadu.

S ovim smo vratili ono što su nam agresijom oduzeli, a sad je vreme da pričamo o budućem periodu i novim mostovima - rekao je gradonačel­nik Novog Sada.

Arhitekta Aleksandar Bojović predstavio je, u razgovoru za Tanjug, novi most, standarde po kojima je konstruisa­n, kao i njegovu namenu.

- Železničko-drumski most u Novom Sadu je prema projektu prema kom se zahtevalo da most bude čelični i lučni suprotno od onoga što se spominjalo u javnosti. U urbanistič­kotehnički­m uslovima nije se tražila nikakva sličnost sa starim mostom. Most je rađen prema evropskim standardim­a i kao dodatak su tehnički uslovi nemačkih železnica, koje su među tri ili četiri u svetu rekao je on. Most sadrži dva železnička koloseka, koji omogućavaj­u brzinu od 160 km na sat za putničke i 120 kilometara na sat za teretne vozove.

- Projektova­ni vek trajanja je 100 godina, međutim, čelični mostovi su dugotrajni­ji i mogu da traju i 200 godina, naravno, ako se ne pojavi problem neke druge prirode - ističe Bojović.

MOST JE NA žELEZNIčKO­M KORIDORU 10 I TREBA DA BUDE U FUNKCIJI BRZE PRUGE BEOGRADBUD­IMPEŠTA

 ??  ?? novi most posle 19 godina
novi most posle 19 godina
 ??  ?? prvi vozovi pošli su krajem marta ove godine
prvi vozovi pošli su krajem marta ove godine
 ??  ?? puna cena mosta je oko 54 miliona evra
puna cena mosta je oko 54 miliona evra

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia